Реклама / Ads
0| 8276 |28.03.2016 ХРАНА И ВИНО

Най-известните сосове по света

.
В ястията, които консумираме, основно вкусът идва от сосовете, с които ги подправяме. Сос е френска дума, взета от латинската „salsa“, която означава осолени. За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба. Обикновено той е в течно или в средно-гъсто състояние като не се използват самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят.
 
Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти; в салата наричан дресинг, към топли и студени ястия и предястия. В днешно време, приготвянето на сос се е индустриализирано и те могат да бъдат намерени във всеки магазин, но най-вкусните си остават прясно приготвените. foodpanda, подбра най- известните сосове в световната кулинария.

1.      Сос Беарнез - това е френски гъст сос, който се приготвя от разтопено масло,  жълтъци, бяло вино и лук. Подправя се с естрагон, сол, черен пипер и оцет. Подходящ е за добавка към яйца и месо.

 

2.      Сос Бешамел – бял сос, един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.

 

3.      Сос Уорчестър – най-известният Британски сос, носещ името на графство. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер, доматено пюре.

 

4.      Соев сос- произлиза от Китай и един от най- полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър.  

 

5.      Сос Песто- един от най- популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене пекорино и кашу.

 

6.      Сос Холандез-  още един френски сос, който най-вероятно свързвате с яйца Бенедикт, но той е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци. Приготвя се от белтъци, масло, сол, пипер и кора от лимон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8964 |31.01.2016 България е сред страните с най-вкусни супи в света . 0| 6766 |23.12.2015 Ето го най-скъпият стек в света! . 1| 9325 |01.10.2015 Какво не знаем за арабската кухня или най-известните арабски ястия . 0| 24414 |27.07.2015 Основните сосове на френската кухня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads