Реклама / Ads
0| 6705 |19.07.2016 ХРАНА И ВИНО

Най-много бира пият в Русе и Монтана

.
Най-много пиво у нас се консумира в Русе, следвано от Монтана. Това отчитат от Съюза на пивоварите у нас, в навечерието на професионалния си празник Илинден.
 

С 2% са се увеличили продажбите на бира в страната през 2015 г. спрямо 2014 г. Българинът вече изпива средно 73,5 литра пиво на годишна база като по тази статистика изпреварва дори британеца. Мъжете в България пият бира средно 12 пъти месечно, а жените пет пъти. Изключение прави град като Русе, в който средно се консумира бира 13 пъти месечно. Той е и водещ у нас в това отношение, последван Монтана, където се пие пиво 11 пъти месечно. Следват Плевен и Бургас, информира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите, цитиран от Дарик.

 

"В това отношение ние продължаваме да бъдем златната среда. Миналата година консумацията на бира в страната е била точно 74,5 литра и за последните пет години средната консумация в страната е 72 литра на глава от населението. Нареждаме се до страни с традиционна бирена култура, като Белгия и Холандия, дори изпреварваме Великобритания, но в същото време сме далече от постижението на Чехия - 144 литра, както и на Германия - 107 литра", каза Радомирова.

 

Любопитен факт е, че независимо от 2-процентното увеличение на продажбите на бира у нас се отчита спад в продажбата на пластмасови бутилки, като най-предпочитано за консумация остава пивото в стъкло.

 

Тази година Съюзът на пивоварите отбелязва 25 години от създаването си. Навършват се и 60 години от началото на българската пивоварна наука и 135 години от създаването на българската пивоварна индустрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5378 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 5787 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7759 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6438 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads