Реклама / Ads
10| 26951 |17.01.2012 ХРАНА И ВИНО

Направете си кеф със сирийски блюда

.
Да умееш да се храниш е да умееш да си доставиш удоволствие, казват жителите на средиземноморската страна. Истинско предизвикателство за всеки чревоугодник е да похапва сладко, докато отмаря под сянката на маслиновите дръвчета, като вдишва ароматите в гора от портокали и лимони или, казано с други думи, да се потопи в света на сирийската кухня.
 

Тя е изключително разнообразна благодарение на изобилието от най-различни продукти и подправки. Кулинарните изкушения на страната от Близкия Изток винаги успява да докосне всички човешки сетива. Жителите й обичат да казват, че да умееш да се храниш е да умееш да си доставиш удоволствие.

 Благодарение на изобилието от качествени продукти, които варират в отделните региони на страната, сирийската древна кулинарна традиция използва изключително много зехтин, разнообразие от подправки, ядки и семена, множество от плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба и месо.

Кухнята на Сирия доста успешно съчетава блаженството от вкусната храна със здравословното хранене във времена, когато светът преоткрива диетите и начина на хранене на средиземноморските жители. През изминалата година екзотичната страна присъстваше в родните новини предимно с протестите в подкрепа на президента Башар и кръвопролитията около тези демонстрации. „Торнадо” ви предлага част от кулинарните изкушения, характерни за тази страна, за да се докоснете до неповторимите й блюда:

Лозови сарми по сирийски
Продукти:
Лозови листа, ориз – 500 г, кайма -250 г, сол на вкус, 1 ч.л.Сабаа бахарат – продава се в арабските магазини като „смес от 7 подправки“, 7-8 цели скилидки чесън, 1/2 ч. л. лимонтузу
Приготвяне:
Оризът, каймата, солта и подправките се смесват. С тази смес се пълнят сармичките и се завиват. Специфичното е, че се правят малки и тънки. В Сирия дори продават специален уред за завиване на сармички.
На дъното на тенджерата се нареждат кокали (сурови) за основа, върху тях се редят сармичките. Най-отгоре се слага чиния, за да ги затисне. Поливат се с вода, лимонтузуто и малко сол. Чесънът също се слага във водата. Вари се на нормален огън. Вместо кокали може да се сложат пилешки бутчета.

Мтабел / Баба гануш
Продукти :
5-6 малки патладжана, 2-3 с.л. сусамов тахан, 1-2 скилидки чесън
сок на половин лимон, 1 с.л. меласа от нар, 2 с.л. зехтин, сол, по желание може да се добавят, домати, нарязани на малки кубчета, смлени орехови ядки, кисело мляко
Приготвяне :
Патладжаните се изпичат на котлон/фурна, белят се и се намачкват с вилица - аз ги пасирам, добавя се сусамовият тахан, лимоновият сок, чесънът - смачкан или нарязан на ситно, солта и меласата от нар. Разбърква се добре и се сервира полято със зехтин.

Мухаммара
Съставки:
2-3 печени червени чушки, 2/3 чаена чаша трохи от хляб с подправки, 1 чаша печени орехи, 4 скилидки чесън, 1 супена лъжица пресен лимонов сок, 2 супени лъжици сок от детелина, 1 чаена лъжичка кимион, 1/2 чаена лъжичка червен пипер
Приготвяне:
Всички продукти се смесват с блендер или кухненски робот. Опитайте и при необходимост прибавете още подправки или сол.

Сирийска риба в тахина
Продукти:
1кг или 2 едри риби (може и лефер), Сол, Лимон, Черен пипер
За соса:
3/4 ч.ч. тахан, 1/2 лимон сок, 5 с.л. кисело мляко, кимион, черен пипер, сол, счукан чесън на вкус
Приготвяне:
Рибите се почистват и обелват от кожата (може да се използва и филе). Натъркват се със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. Слагат се в тавичка и допълнително се заливат с лимон и зехтин на вкус. Пекат се в умерена фурна около 20 мин. Подреждат се в плато и се заливат със сос.
Продуктите за соса се разбиват с малко вода и се оставя в хладилника, докато рибата се пече.
Отново се охлажда, наръсва се магданоз по желание, може да се поръси със зърна от нар, като отстрани се гарнира с резенчета лимон.

Пиле 1001 нощ
Продукти:
1 бр. пиле, 1 ч.ч. ориз Басмати, 1/3 ч.ч. стафиди, 1/3 ч.ч. кедрови ядки, 1 малка глава лук, 1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора, около 4 ч.ч. пилешки бульон, зехтин (олио), магданоз, сол и пипер, мед, масло
Приготвяне:
Пилето се почиства, измива и се наръсва със сол и пипер. Ситно нарязаният лук се запържва леко в зехтин (олио). Добавя се измитият ориз, посолява се със сол и пипер, разбърква се и се наливат 2 ч.ч. бульон. След като бульонът изври, се добавят измитите стафиди, кедровите ядки, лимоновата кора и ситно нарязаният магданоз. С тази смес се пълни пилето, зашива се и се намазва с масло. В тавичка се слага пилето и около него се слага останалата оризова смес. Залива се с останалия бульон, покрива се с фолио и се пече в предварително загрята фурна до готовност. Фолиото се отстранява, пилето се намазва с мед и се запича за секунди до златисто-кафяво, като се внимава да не изгори.

Кускус със скариди
Продукти:
400 г кускус, 250 г скариди, 2 с.л. сол, черен пипер, кориандър, джинджифил, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 2 глави лук
Приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в сгорещения зехтин. Прибавя се кускусът и се готви до порозовяване при непрекъснато разбъркване. Посолява се. Прибавят се подправките. Налива се вода и се вари до пълна готовност. 3-4 минути преди тенджерата да се махне от котлона се добавят размразените скариди, разбърква се и се вари, докато омекнат и те. Накрая ястието се подправя с лимонов сок на вкус.

Табуле - магданозена салата
Продукти:
3 връзки магданоз, 1 глава лук, 4 домата, сол, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. черен пипер, 4 с.л. лимонов сок, 100 г булгур, мента, 1 ч.ч. вода, 100 мл. зехтин
Приготвяне:
Булгурът се слага в купа, залива се с горещата вода и се оставя да набъбне за 15 минути. Ситно нарязаните домати, магданоз, мента и лук се слагат в друга купа. Посоляват се и се подправят с пипера и канелата. Разбъркват се. Булгурът се отцежда и се смесва с другите продукти. Накрая се прибавят лимоновият сок и зехтинът. Всичко се разбърква.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9945 |17.01.2012 Мъжете ядат мексиканско, а гейовете - суши . 13| 9124 |01.01.2012 Медът помага срещу махмурлук . 36| 120710 |13.12.2011 Ловци на трюфели прибират 3000 лв. за кг . 6| 11517 |23.11.2011 Българи цакат Божолето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads