Наздраве! Има вино, не причиняващо махмурлук
Учени от университета на Илинойс са модифицирали масово използваните в производство на вино и бира дрожди Saccharomyces cerevisiae. Специалистите обясняват, че модифицираните дрожди съществено подобряват питателната стойност на виното, като същевременно допринасят за премахването на неприятното сутрешно усещане след прекаляване с любимата напитка предната вечер.
Дрождите могат да бъдат клонирани, за да се стимулира малолактичната ферментация, която прави виното пивко. В същото време по този начин се предотвратява неправилната ферментация, предизвикваща отделянето на токсични вторични продукти, които могат да причинят махмурлук. Създаването на специалното вино е станало възможно благодарение на "геномен нож".
"Продуктите, чието производство включва ферментация – вино, бира и хляб, се правят с полиплоидни щамове дрожди. Това означава, че те съдържат многобройни копия на гени в генома.
Досега беше трудно да се прилага генно инженерство в полиплоидни щамове, тъй като ако бъде променен ген в едно копие на генома, непроменено копие го коригира. Благодарение на новата система обаче ще можем да увеличим добрите качества на продукта и да отстраним лошите", пишат учените в сп. "Applied and Environmental Microbiology".
Моля, подкрепете ни.