Реклама / Ads
0| 6878 |11.10.2016 ХРАНА И ВИНО

Печени кестени борят есенната умора

.
Кестените са едни от най-големите гастрономически изкушения, които ни предлага есента. Те имат високо съдържание на витамин C, почти колкото в лимона, освен това съдържат витамините B2, B1 и A. Затова, не пропускайте да си хапнете сега, когато имунната ви система е отслабнала. Вярно е, че са калорични (248 калории на 100 грама), но за сметка на това са бедни на мазнини за разлика от повечето ядки.
 
Кестените съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции. В тях се съдържа сериозно количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.

Накратко: освен вкусни, кестените са изключително полезни!
Хапвайте ги: печени, варени, приготвени на супи, ястия, сладкиши – така както ви харесват.

По произход сладкия кестен се предполага е от Мала Азия, Кавказ и Балканите, откъдето е разпространен и в Централна Европа и Средиземноморието. Още старите римски писатели Вергилий, Плинии и Теофраст го споменават като любимо ястие.
Кестените са на особена почит във Франция, където от тях се прави кестеново брашно за сладкиши, в Париж и сега можеш да срещнеш търговци с печени кестени.

Именно френски е медицинския трактат от XVI век, в който се препоръчва преди да бъдат изпечени, кестените да бъдат прободени "за да може през дупката да излиза вятърът, който огънят раздвижва. В противен случай те ще гръмнат и положително ще изплашат или ще изложат на опасност присъстващите".

На югоизток от Франция пък се намира остров Корсика, който е един от двадесет и шестте й региона. Островът е известен и като рождено място на Наполеон Бонапарт. Вероятно като малък е хапнал доста кестени, така че можем да кажем, че освен всичко друго, кестените са изиграли важна роля в историята. В района Castagniccia /на корсикански Castagna - кестен/, са посети много кестенови дървета, от който се произвежда кестеновото брашно. От него пък се приготвят различни ястия.

Освен във Франция, рецептите с кестени са любими и в Италия, Испания и Китай. В България се ядат рядко и най-често варени или печени.

Може би е важно да упоменем, че в тази статия говорим за ядливите сладки кестени, а не за конските, които са част от флората на почти всеки град в България. Конските кестени - също есенни чеда, имат полезно и важно за човека действие - но в медицината. Те не се използват в кулинарията.

Ако сте решили да приготвите кестени, търсете такива, които имат лъскава, тъмнокафява кора и не миришат на влага или мухъл. Ако не сте опитвали кестени досега, то знайте, че техният вкус е сладък и от части напомня този на картофите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8036 |07.09.2016 Няма златна есен без ухание на печени чушки . 0| 11492 |28.06.2016 Печени охлюви по френски - деликатес на Евро 2016 . 1| 8270 |16.10.2015 Ядливите кестени - горският хляб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads