Реклама / Ads
0| 9741 |05.10.2014 ХРАНА И ВИНО

Пелмените - емблематична руска гордост

.
Пелмени
Ако потърсите емблематични ястия за руската кулинарна култура, непременно ще се сетите за пелмените. Те не само имат своите ревностни почитатели по цял свят, но и носят в себе си духа на руската традиция и култура. Затова да си доставиш удоволствие с порция пелмени е много повече от похапване на нещо по-различно – то е начин да се докоснеш до силата на руската душа и националната гордост на цяла една цивилизация.
 
Най-общо казано, пелмените са ястие с евро-азиатски корен и се приготвят от тесто и плънка от различни меса, риба, млечни произведения, зеленчуци. Приготвените тестени късове се попарват за минути във вряща вода. Готовите пелмени се поднасят със сметана, разтопено масло, запържено с малко червен пипер или със сос.

Съществуват много версии за произхода на пелмените. Най-разпространената от тях е, че първите руски заселници на Сибир били изумени от ястието на местните племена от късчета месо, увити в тънък лист тесто „пелниян” („ухо от хляб”). Друга теория приписва авторството им на руските ловци, които имали нужда от лека, лесна за приготвяне, питателна храна, която да носят със себе си на дългите си пътешествия. Трети вариант обяснява пелмените с влияние от Северозападен Китай. Последното обяснява присъствието на черния пипер в рецептата – в стара Русия той е крайно екзотична подправка, която трябва да бъде внасяна. Но какъвто и да е произходът им, през 15-ти век пелмените вече са окупирали руските трапези и все още трайно присъстват на тях.

Класическите руски пелмени представляват сварени тестени топчици с плънка от месо, омесено с черен пипер, чесън и лук. Месото може да бъде агнешко, говеждо, свинско или комбинация от тях. Традиционната уралска рецепта препоръчва 45% говеждо, 35% агнешко и 20% свинско. Пелмените се сервират горещи, с масло и/или сметана, горчица, хрян и оцет. Някои рецепти позволяват преди варенето пелмените да се изпържат. Пелмените не трябва да се бъркат с пирогите, които се пекат или пържат, но в никакъв случай не се варят.

Рецепта за руски пелмени

За да приготвите тестото, смесете брашно, яйца, вода, разточете го така, че да се получи тънък слой и изрежете кръгове с диаметър 5-6см.
В средата на всеки кръг сложете от омесената кайма, съединете и притеснете краищата на кръговете и ще получите форма на полумесец.
Сварете пелмените във вряща подсолена вода, бъркайте ги леко и постоянно, за да не залепнат. След като водата кипне, пелмените се варят около 5 минути. Готовите пелмени извадете с решетъчна лъжица и сервирайте със заквасена сметана или масло.

За 100 бр. по 12-14 гр. са необходими следните продукти:
За тестото: пшенично брашно – 400 гр., яйца, сол, вода – половин чаша.
За плънката: говеждо месо / свинско месо – 500 гр., глава стар лук. Минете каймата два пъти през месомелачката, добавете сол, черен пипер, малко вода и разбъркайте внимателно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 81171 |04.10.2014 Чалъми за добра ракия . 1| 5707 |02.10.2014 60 000 тона по-малко вино през тази година . 1| 6525 |01.10.2014 Национален ден на вегетарианците . 0| 6702 |30.09.2014 В китайски ресторант слагали опиум в храната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads