Реклама / Ads
3| 9745 |29.06.2014 ХРАНА И ВИНО

Петровски манастирски петел

.
На Петровден ритуални рецепти за трапезата са млечния, типично български специалитет "бял мъж", ябълки-петровки и задължителното - ястие от петел.
 

Древната митология е приемала петела за знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.
Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.

Петел по манастирски- рецепта:
1 кг петел
200 г булгур
1-2 глави кромид лук
40 г краве масло
40 мл олио
1-2 домата
1 ч. л. червен пипер
черен пипер
1 кубче пилешки бульон
Приготвяне:

• За рецептата "Петел по манастирски" петелът се измива и се нарязва на порции.
• Поставя се в тенджера с разтопеното масло.
• Прибавят се олиото и малко вода и месото се задушава до порозовяване.
• Прибавят се ситно нарязаният лук, който също се задушава до златисто и червеният пипер.
• Всичко се поръсва с пилешкият бульон и се залива с вряща вода.
• Вари се в плътно захлупен съд до полуомекване на месото.
• Тогава се прибавя почистеният, измит, предварително накиснат и отцеден булгур.
• Когато ястието е почти готово, се прибавят обелените и ситно нарязани домати.
• Ястието се сервира поръсено с черен пипер.
• По желание петелът по манастирски може да се декорира със стръкче пресен джоджен или босилек, или ситно нарязан магданоз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7503 |28.06.2014 В Бразилия: По-добре много хляб, отколкото малко вино . 0| 6174 |27.06.2014 Броколито бори астмата . 0| 6673 |25.06.2014 Четири кмета откриват „Празник на черешата“ 2014 . 0| 6304 |23.06.2014 Шам фъстъкът- приятел на имунната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads