Реклама / Ads
0| 3368 |14.09.2024 ХРАНА И ВИНО

Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса

.
Специалната награда заслужи най-малкият участник – 12-годишната Александра
 

Рекорден брой участници се включиха в двата конкурса на Празника на торта Гараш. Близо 40 любители сладкари се състезаваха днес за „Най-добра нетрадиционна торта Гараш“ и за „Най-добра традиционна торта Гараш“.

 

Две журита от професионалисти оценяваха десертите, които бяха изложени пред Доходното здание.

 

Председател на журито за оригинална рецепта беше Момчил Кирилов - главен готвач във „Фитнес шеф“, а членове бяха Златомира Стефанова, зам.-кмет на община Русе; Ренета Вълева - директор на ПГТ „Иван П.Павлов“, и Преслав Пенев - майстор сладкар и влогър.  

 

Журито, което оценяваше изработените по традиционна рецепта торти, беше с председател шеф Ради Стамболов. В него участваха Петър Атанасов - член на Българската асоциация на професионалните готвачи, шеф Светломир Петров - главен готвач в ресторанта на хотел „Дунав плаза“, и журналистът Ахмед Алиев.

 

Празникът беше официално открит от кмета Пенчо Милков, който поздрави участниците и всички присъстващи. Той пожела на русенци и гостите на града да се забавляват, като се включат в разнообразните събития, с които е наситено третото издание на Празника на торта Гараш.

 

Оценяващите двата конкурса се затрудниха, преди да обявят призьорите.


.

Победител в конкурса за непрофесионалисти за „Най-добра нетрадиционна торта Гараш“ стана Деница Иванова. Второто място спечели Аделина Колева, а на трето място се класира Емил Живков. Сред оригиналните рецепти имаше веган торта, кето торта, две торти с ракия, торта във форма на кубчето на Рубик, която беше с три вкуса - чили, кафе и бейлис.

 

В конкурса за традиционна рецепта първо място спечели Айля Мурад, второ място - Цветелина Живкова, а на трето място се класира Стефана Йорова. 

 

Класираните в топ 3 получиха плакет, грамота и парични награди.

 

Специалната награда на празника отиде при най-малкия участник тази година – 12-годишната Александра, която участва в конкурса за традиционна рецепта. Отличието ѝ беше връчено от кмета на община Русе Пенчо Милков, който отбеляза, че Александра е спортист и е много добра не само в спорта, но и в готвенето.

 

За всички останали участници имаше грамоти и сувенири от Русе.

 

 Организаторите на празника са предвидили множество забавления през целия ден. В градинката пред Доходното здание най-малките ще могат да упражнят умения в катеренето, като за тях ще бъде разположена интерактивна конструкция за игра.

 

Русенци и гостите на града могат безплатно да си направят клипове или снимки за спомен от празника в специалната фотобудка „360 Selfie Moments“ пред Паметника на свободата.


.

През целия ден на специално разположените шатри на ул. „Александровска“ могат да бъдат закупени торта Гараш и различни кулинарни изкушения, предлагани от русенски фирми и заведения. Те ще останат и до средата на неделния ден, за да могат повече хора да опитат от вкусните изделия.

 

Пред Доходното здание Деница Филева кани малки ентусиасти да изработят и декорират с професионален аерограф мини вариант на шоколадовия десерт. В 18 ч. е предвидено да започне и детската дискотека „Направи ми тортичка“, която ще бъде водена от възпитаници на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“. На сцената пред Община Русе най-малките ще могат да видят любимата си Барби, която ще ги увлече във веселия празник.

 

В 19:45 ч. пред сградата на местната администрация на сцената ще се качи популярният влогър Боян Тодоров, който ще подгрее публиката с песни и забавна томбола. От 20:30 ч. поп легендата Васил Найденов ще изнесе концерт на площада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5902 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6041 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България . 0| 3350 |04.07.2024 Салата "Цезар" става на 100 години . 1| 5829 |22.04.2024 Колко агнешко изяждаме по Великден и Гергьовден?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads