Реклама / Ads
0| 17404 |29.07.2016 ХРАНА И ВИНО

Риба Фугу - най-скъпият и опасен японски деликатес

.
Риба Фугу
Най-загадъчният деликатес на животинския свят е прочутата риба Фугу - най-опасното и скъпо ястие от японската кухня. Между 100 и 500$ струва усещането на лека наркотична еуфория, плавно преминаваща във временна парализа на всички органи и обратно. Само истинските смелчаци се осмеляват да опитат Фугу и да изпитат върху себе си действието на природната нервнопаралитична отрова, за която няма противоотрова.
 
Прочутите картофи от западното крайбрежие на Франция, и по-точно от остров Ноармутие, струват около 500€ за килограм. Оказва се, че и този хранителен продукт може да струва цяло състояние, ако се тори с морски водорасли. Имат леко солен морски привкус с едва уловим лимонов аромат и се събират веднъж годишно ръчно, за да не бъдат наранени поради крехкостта си. Най-скъпата подправка в света се нарича шафран. Цената на килограм истински шафран може да достигне 6 000$. Тя се обуславя от трудоемкото му отглеждане и технологията на добиване.

Най-скъпото кафе в света е Копи Люак и се произвежда от зърна, преминали през стомаха и червата на малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка. Понеже изяжда повече, отколкото може да преработи, част от тях попадат в изпражненията ѝ. Преди е била считана за вредител, но след това открили, че храносмилателните ѝ ензими подобряват вкуса на кафето, премахвайки горчивината му. Местните жители събират неусвоените от цибетките кафеени зърна, чиято цена за килограм достига 300-400$.

И разбира се не на последно място най-скъпият шоколад в света е произведен от ливанската шоколадова фабрика Patchi за продажба във веригата магазини Harrods - 5 000£ за кутия. Тя съдържа 49 бонбона, завити в ръчно изработена индийска коприна, украсени с копринени розички, кристали Swarovski и злато. Кутията също не е обикновена - тя е направена от кожа и коприна, а преградките в нея - от злато и платина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7233 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 6982 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7936 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6689 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads