В САЩ изхвърля по 150 000 т. храни на ден, а другаде умират от глад
Най-много се изхвърлят плодове и зеленчуци (39%), следвани от млечните продукти (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%).
Сред продуктите, които най-малко се изхвърлят, са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.
„По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти“, каза съавторката на изследването Мередит Найлс, която е асистент в Университета на Върмонт.
„Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна“, добави тя.
Изследването се опира на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни между 2007 и 2014 г.
Това разхищаване отговаря на реколта, произведена с използването на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се казва в изследването.
Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.
Моля, подкрепете ни.