Реклама / Ads
0| 20867 |05.10.2009 ХРАНА И ВИНО

Шафранът – красиво цвете, подправка или афродизиак

.
На цена 2 000 евро за килограм, шафранът е най-скъпата подправка в света. От 100 000 цветчета се добива 1 кг сушени близалца с тъмнооранжев цвят, с леко нагарчащ вкус и специфичен аромат.
 

Необкновените му качества откриват още в античността. Малко шафран, прибавен към различни ястия, придавал на храната не само екзотичен вкус, но карал хората да забравят тревогите и да се чувстват щастливи.

В някой села в Мароко имали традиция да натриват венците на новороденото с шафран и мед при появата на първите зъбки, за да облекчат болките му. Много често изпозвали шавфара като подправка, която помага на храносмилането и преодоляването на други спомашни проблеми.

Днес почти забравена у нас, тази скъпа подправка е била широко използвана в националната ни кухня до началото на века. С шафран се оцветявали мазнини, сирена и други млечни продукти. Прибавяли го към супи, месни ястия, сосове, дребни печива, варен ориз. А подправените с шафран сладкарски изделия придобивали красив жълт цвят и нежен аромат.

За Ан Дифур (автор на книгата Най-добрите афродизиаци) обаче шафранът, със своя цвят и вкус, гъделичка мозъка и има невероятен ефект върху хормоните. Някои учени смятат, че той е истинска виагра, заради качеството му да стимулира женското либидото.

Шафранът е описан в медицинска книга и признат за сексуален стимулант още преди 2500 г. пр. Хр. Подправката е описана и в народната медицина като стимулант за по-силно сексуално влечение, страст и желание. Благодарение на разказите на Омир знаем, че Зевс е лягал върху матрак от шафран, за да се наслади на любовните си нощи. А финикийците боядисвали чаршафите с шафран преди брачната церемония, за да гарантират дълга и страстна нощ на младоженците.

В този смисъл не е случайно, че преди няколко години италианското правителство поиска от Европейския съюз да се даде на шафрана, произведен в Сардиния "Zafferano di Sardegna", статута на продукт с "Гарантиран произход" - (PDO) Protected designation of origin.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9272 |04.10.2009 Шоколадът прави децата насилници . 1| 9258 |23.09.2009 “Гинес” чества 250-годишен юбилей . 0| 10019 |17.09.2009 Време е за циганки . 0| 7441 |11.09.2009 Железни правила за всеки гастроном

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads