1|
8534
|29.11.2013
ХРАНА И ВИНО
"Щастливи" пуйки на коледната ни трапеза
"Щастливи" пуйки ще имат късмета да хапват много български семейства на Коледа. Над три хиляди бройки пуска за празника земеделският институт в Стара Загора, съобщи шефката му доц. д-р Стайка Лалева.
За разлика от повечето пуйки, които се угояват ударно за месец-два, във фермата на института най-търсените домашни птици се отглеждали свободно в продължение на повече от 6 месеца, съобщава "Стандарт".Съвсем приемлива е и цената им - 6 лева за килограм, която ще се запази и до коледните и новогодишните празници. Миналата година само в Стара Загора бяха пуснати на пазара над 40 тона пуйки. Все повече домакинства у нас предпочитат българските птици пред вносните. Според експерти чуждите са по-дребни - между 4 и 5 кг. В тях често има поставени термометри или пък свирки. Целта е дори най-неопитната домакиня да разбере, че животното е изпечено, като гледа термометъра или се ослушва за сигнала.
чените от института под липите пък приключват успешно два много важни научни проекта за по-тясна връзка на научните изследвания със селскостопанската практика, съобщи още Лалева. Следващата година те ще продължат да работят по други няколко европроекта за над 700 хил. лв.
Един от тях бил свързан с обучението и израстването на млади учени - докторанти и поддокторанти, което значително свалило средната възраст на научния персонал.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads