0|
8252
|09.06.2014
ХРАНА И ВИНО
Тайната на ароматното кафе
Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл".Съставът на водата променя коренно вкуса на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.
Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на екстракта от кафето, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса.
Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването ѝ, също не е подходяща.
"Зърната на кафето съдържат стотици химикали - каза Кристофър Хендън от екипа. - Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата, затова има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна", пояснява още специалистът.
Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода.
Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads