Реклама / Ads
0| 8232 |09.06.2014 ХРАНА И ВИНО

Тайната на ароматното кафе

.
Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл".Съставът на водата променя коренно вкуса на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.
 

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на екстракта от кафето, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса.

Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването ѝ, също не е подходяща.

"Зърната на кафето съдържат стотици химикали - каза Кристофър Хендън от екипа. - Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата, затова има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна", пояснява още специалистът.

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода.

Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7088 |08.06.2014 Пица "Маргерита" навърши 125 г. . 0| 6989 |06.06.2014 Как се топят килца с чаша ? . 4| 7055 |05.06.2014 Кюстендилски череши в парламента . 0| 8343 |04.06.2014 Храните, които помагат при преяждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads