0|
6870
|22.12.2009
ХРАНА И ВИНО
Тайните на храната, която бори стреса
Предпразничните дни винаги са изпълнени с излишна суетня, разходки по магазините, за да купим подаръци, детски веселби и купони, подготовка на празничното меню и неочаквани пътувания... Времето не стига за всичко, а трябва да приклюм и доста делови задачи, които ни карат да се чувстваме напрегнати, отегчени и уморени.
В такива моменти всеки сам търси начини да се пребори със стреса. Но учените са доказали, че това може да стане и като приемаме подходящи храни. Необходимо е само да направим нещо много просто - да си спретнем здравословно, антистрес меню, което ще възвърне жизнеността ви и позагубеното празнично настроение.
Портокали
Проучване на немски психофармаколози откри, че витамин С намалява стреса и възстановява нормалните стойности на кръвното налягане и кортизола, които се повишават в резултат на стресова ситуация. Витамин С също така укрепва имунната система.
Сладки картофи
Те намаляват стреса, защото задоволяват желанието за въглехидрати и сладко, което човек изпитва при напрежение.
Сладките картофи изобилстват от бета-каротин и други витамини, а фибрите им помагат на организма да преработва бавно и стабилно въглехидратите.
Сушени кайсии
Кайсиите са богати на магнезий, който гони стреса и отпуска мускулите.
Бадеми, фъстъци и орехи
Съдържат витамини от групата В и Е, които укрепват имунната система, а специално орехите и фъстъците понижават кръвното налягане.
Пуешко месо
Съдържа аминокиселината L-tryptophan, която стимулира отделянето на серотонин – той от своя страна подобрява настроението.
Установено е, че тази аминокиселина има успокояващ ефект. Ето защо, след хапване на пуешко месо много хора се чувстват отпуснати и дори уморени.
Спанак
Недостигът на магнезий може да причини мигрена и усещане за умора. Една порция спанак доставя 40% от дневната нужда на организма от магнезий.
Сьомга
Богата на омега- 3 мастни киселини, сьомгата предпазва от сърдечни болести. Тези киселини задържат повишението на стресовите хормони кортизол и адреналин.
Авокадо
Мононенаситените мазнини и калият в авокадото помагат за понижаването на кръвното налягане. Според медиците, един от най-добрите начини за намаляване на кръвното налягане е да се приема достатъчно калий. Авокадото съдържа повече калий от бананите.
Зелени зеленчуци
Броколи, зеле и други зелени зеленчуци са истински складове за витамини, които помагат за възстановяването на организма, когато е стресиран.
За премахване на на стреса помагат още:
Редовното спортуване
Една зареждаща с енергия напитка сутрин – например млечен шейк.
По-малките порции храна през деня осигуряват стабилна кръвна захар.
Когато стойностите на кръвната захар са ниски, намаляват умствената, физическата и емоционалната енергия и стресът се повишава.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads