0|
6630
|23.06.2015
ХРАНА И ВИНО
Тайните на италианската диета
Уважаваната “традиционна” италианска диета включва много скорбяла, масла, червено месо и вино. Tя обаче не пречи на мнозинството италианци да живеят доста дълго.
Не може са де отрече, че нивата на затлъстяване в Италия бележат възход в последните години – предимно заради нарастващия апетит за фастфуд и по-уседналия начин на живот.
Около 40% от възрастното население на страната вече е с наднормено тегло или затлъстяло, но това все пак е относително ниско като ниво в сравнение с Великобритания, Америка, Канада и Австралия. Но казвайки всичко това, традиционната италианска кухня е все така уважавана, и можем да научим много от нея.
Съставките
Има много отлични неща в италианската диета извън тези, които първи ви идват наум. Всъщност тя включва изобилие от пресни, вкусни зеленчуци в разнообразни цветове, които осигуряват широка гама от фантастични витамини и минерали.
Качественият зехтин всъщност е отличен източник на понижаващи холестерола моно-ненаситени мазнини.
Пълнозърнестите култури осигуряват жизненоважни фибри и B витамини, а малкото чист протеин спомага за поддържане на клетките и предизвиква у хората усещане за утоляване на глада, независимо дали е под формата на месо, риба, или варива и бобови растения, които правят простите ястия от рода на риболитата толкова засищащи и вкусни.
Порции
Италианците традиционно консумират по-малки порции. Рядко ще видите италианец да консумира гигантска купчина паста, удавена в плътен, мазен сос.
Много по-вероятно е пастата да е в по-малка купа и да е придружена – или последвана – от малко вкусни пресни зеленчуци или салата, и може би малко парче месо или риба.
Време
Традиционното италианско хранене би трябвало да бъде бавно и приятно, осъществяващо се в приятната компания на семейството или приятелите.
Много хора обаче имат толкова натоварен, трескав живот, че храната често е нещо, за което се сещаме едва впоследствие, и удобството става основна цел по време на хранене. Не е необичайно да поглъщаме храна пред телевизора, или на бюрото пред компютърен екран.
Отделянето на време за храна обаче ни позволява пълноценно да усетим кога сме хапнали достатъчно, така че е много по-маловероятно да преядем – на мозъка са нужни до 20 минути, за да обработи и подаде сигнал на тялото, за да усетим, че сме сити.
Забавянето на темпото и прекарването на повече време в хранене, наслаждаването на вкуса и храната не само прави храненето по-удовлетворително, но и означава, че е много по-малко вероятно да посегнете към кутията с бисквити по-късно!
Като цяло храната в Италия е по-проста, домашно приготвена, вместо предварително обработените полуфабрикати, които често запълват хладилниците ни. Децата биват насърчавани да помагат в приготвянето на ястията, за да се запазват уменията за готвене и традициите – и да се предават познанията на следващото поколение.
Където и да се намирате по света, поучете се от италианците този уикенд: доведете децата в кухнята, за да ви помогнат да приготвите вкусно, просто ястие, и прекарайте повече време в това да се насладите на това ястие в компанията на любимите ви хора.
Около 40% от възрастното население на страната вече е с наднормено тегло или затлъстяло, но това все пак е относително ниско като ниво в сравнение с Великобритания, Америка, Канада и Австралия. Но казвайки всичко това, традиционната италианска кухня е все така уважавана, и можем да научим много от нея.
Съставките
Има много отлични неща в италианската диета извън тези, които първи ви идват наум. Всъщност тя включва изобилие от пресни, вкусни зеленчуци в разнообразни цветове, които осигуряват широка гама от фантастични витамини и минерали.
Качественият зехтин всъщност е отличен източник на понижаващи холестерола моно-ненаситени мазнини.
Пълнозърнестите култури осигуряват жизненоважни фибри и B витамини, а малкото чист протеин спомага за поддържане на клетките и предизвиква у хората усещане за утоляване на глада, независимо дали е под формата на месо, риба, или варива и бобови растения, които правят простите ястия от рода на риболитата толкова засищащи и вкусни.
Порции
Италианците традиционно консумират по-малки порции. Рядко ще видите италианец да консумира гигантска купчина паста, удавена в плътен, мазен сос.
Много по-вероятно е пастата да е в по-малка купа и да е придружена – или последвана – от малко вкусни пресни зеленчуци или салата, и може би малко парче месо или риба.
Време
Традиционното италианско хранене би трябвало да бъде бавно и приятно, осъществяващо се в приятната компания на семейството или приятелите.
Много хора обаче имат толкова натоварен, трескав живот, че храната често е нещо, за което се сещаме едва впоследствие, и удобството става основна цел по време на хранене. Не е необичайно да поглъщаме храна пред телевизора, или на бюрото пред компютърен екран.
Отделянето на време за храна обаче ни позволява пълноценно да усетим кога сме хапнали достатъчно, така че е много по-маловероятно да преядем – на мозъка са нужни до 20 минути, за да обработи и подаде сигнал на тялото, за да усетим, че сме сити.
Забавянето на темпото и прекарването на повече време в хранене, наслаждаването на вкуса и храната не само прави храненето по-удовлетворително, но и означава, че е много по-малко вероятно да посегнете към кутията с бисквити по-късно!
Като цяло храната в Италия е по-проста, домашно приготвена, вместо предварително обработените полуфабрикати, които често запълват хладилниците ни. Децата биват насърчавани да помагат в приготвянето на ястията, за да се запазват уменията за готвене и традициите – и да се предават познанията на следващото поколение.
Където и да се намирате по света, поучете се от италианците този уикенд: доведете децата в кухнята, за да ви помогнат да приготвите вкусно, просто ястие, и прекарайте повече време в това да се насладите на това ястие в компанията на любимите ви хора.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads