Реклама / Ads
0| 6477 |23.06.2015 ХРАНА И ВИНО

Тайните на италианската диета

.
Уважаваната “традиционна” италианска диета включва много скорбяла, масла, червено месо и вино. Tя обаче не пречи на мнозинството италианци да живеят доста дълго.
 
Не може са де отрече, че нивата на затлъстяване в Италия бележат възход в последните години – предимно заради нарастващия апетит за фастфуд и по-уседналия начин на живот.

Около 40% от възрастното население на страната вече е с наднормено тегло или затлъстяло, но това все пак е относително ниско като ниво в сравнение с Великобритания, Америка, Канада и Австралия. Но казвайки всичко това, традиционната италианска кухня е все така уважавана, и можем да научим много от нея.

Съставките

Има много отлични неща в италианската диета извън тези, които първи ви идват наум. Всъщност тя включва изобилие от пресни, вкусни зеленчуци в разнообразни цветове, които осигуряват широка гама от фантастични витамини и минерали.

Качественият зехтин всъщност е отличен източник на понижаващи холестерола моно-ненаситени мазнини.

Пълнозърнестите култури осигуряват жизненоважни фибри и B витамини, а малкото чист протеин спомага за поддържане на клетките и предизвиква у хората усещане за утоляване на глада, независимо дали е под формата на месо, риба, или варива и бобови растения, които правят простите ястия от рода на риболитата толкова засищащи и вкусни.

Порции

Италианците традиционно консумират по-малки порции. Рядко ще видите италианец да консумира гигантска купчина паста, удавена в плътен, мазен сос.

Много по-вероятно е пастата да е в по-малка купа и да е придружена – или последвана – от малко вкусни пресни зеленчуци или салата, и може би малко парче месо или риба.

Време

Традиционното италианско хранене би трябвало да бъде бавно и приятно, осъществяващо се в приятната компания на семейството или приятелите.

Много хора обаче имат толкова натоварен, трескав живот, че храната често е нещо, за което се сещаме едва впоследствие, и удобството става основна цел по време на хранене. Не е необичайно да поглъщаме храна пред телевизора, или на бюрото пред компютърен екран.

Отделянето на време за храна обаче ни позволява пълноценно да усетим кога сме хапнали достатъчно, така че е много по-маловероятно да преядем – на мозъка са нужни до 20 минути, за да обработи и подаде сигнал на тялото, за да усетим, че сме сити.

Забавянето на темпото и прекарването на повече време в хранене, наслаждаването на вкуса и храната не само прави храненето по-удовлетворително, но и означава, че е много по-малко вероятно да посегнете към кутията с бисквити по-късно!

Като цяло храната в Италия е по-проста, домашно приготвена, вместо предварително обработените полуфабрикати, които често запълват хладилниците ни. Децата биват насърчавани да помагат в приготвянето на ястията, за да се запазват уменията за готвене и традициите – и да се предават познанията на следващото поколение.

Където и да се намирате по света, поучете се от италианците този уикенд: доведете децата в кухнята, за да ви помогнат да приготвите вкусно, просто ястие, и прекарайте повече време в това да се насладите на това ястие в компанията на любимите ви хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 83001 |17.04.2015 „Докторската” диета на Червенкова (СНИМКА) . 11| 9779 |05.06.2011 Диетата на Гуинет Полтроу . 0| 9193 |14.10.2010 Уникална диета бори рака . 0| 11836 |03.07.2010 Рибна диета: бърза, вкусна и полезна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads