Реклама / Ads
0| 13645 |03.06.2016 ХРАНА И ВИНО

Цикорията - магията на манекенките

.
Цикория
Цикорията е малко познат у нас листен зеленчук, който през първата година от засаждането образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - цветоносно стебло с лилави цветове.У нас цикорията е известна още и с имената бърдоква, гвачка, дива радикя, дъвка, жилаво цвете, злъчка, свинок и т.н.
 
Различават се няколко вида цикория, но за всички е валидно това, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина.

Поради тази причина в миналото са третирали цикория като „нечисто растение" и често я използвали за правенето на черна магия. Цикорията е била използвана за храна още древните египетски и римски воини, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните й качества. Прясната билка е евтина суровина за приготвяне на сок от цикория (синя жлъчка), която действа балансиращо на нервната и сърдечно-съдовата система

Как да си приготвим сок от цикория?

За да си приготвим сок от цикория ни трябват около килограм млади стебла, които не са формирали цветни пъпки. Стеблата се режат на около 20 см от върха. Цялата тази маса се измива хубаво и се попарва с вряла вода. След това билката се смила с мелничка за месо. Получената каша се изцежда внимателно, поставя се в емайлиран съд и се кипва за не повече от 2 минути. Получената течност е лековитият сок от цикория. Съхранява се в хладилника в стъклена бутилка.

За отслабване

Компонента инулин в билката е способен да редуцира кръвната захар и по този начин да предотврати вредите от увлеченията ни по сладките храни. Б-витамините, за които споменахме по-горе, успешно трансформират въглехидратите и мазнините в енергия и предотвратяват създаването на мастни депа.
Диетолозите отбелязват, че цикорията съдържа и пектин: този компонент създава за дълго усещане за ситост и помага за контрола върху апетита. Ако след хранене изпием една топла напитка с билков екстракт, няма да усещаме глад часове наред

За кожата

Приемът на сок, отвара или настойка от цикория (синя жлъчка) без съмнение ще помогне за преодоляването на някакъв здравословен проблем, но същевременно ще има и благотворно въздействие върху кожата. Това се дължи на съдържащите се в билката калий, калций и магнезий, както и на витамините от Б-групата. Освен вътрешен прием, грижата за кожата включва и външно приложение.

За косата

Доказано е, че косата може да бъде предпазена от опадване и накъсване, а също да бъде здрава и еластична, ако се използват отвари и настойки с билката. Ето една лесна рецепта, която е постижима в домашни условия:

Пет супени лъжици цикория - корени и зелената част, се заливат с един литър вряла вода и се оставят на тих огън за 30 минути. Отварата се налива в термос за осем часа, след което се прецежда.

С тампон, потопен в отварата, внимателно намазваме корените на косата, след което разресваме и добавяме от билковия продукт по цялата дължина на косата. Изчакваме десет минути и измиваме само с вода. За препоръчване е да не използваме сешоар.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5907 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад . 0| 7844 |02.01.2024 След преяждането по празниците: Как да се храним здравословно, без диети? . 0| 5651 |06.12.2023 Каква е тайната на вкусната рибена чорба? . 0| 8479 |06.12.2023 Коледно настроение в шест специални кутии на Ведра кафе! Разказва Галина Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads