0|
7365
|01.04.2014
ХРАНА И ВИНО
Велики пости - пияни гъби, леща и ябълки със стафиди
Време на Велики пости е. До края на ограниченията остават около 4 седмици, а идеите за блюда на решилите се да постят се изчерпват все повече и повече. Постите са предизвикателство към духа, апетита и изкушенията (на масата и под нея). Те предизвикват кулинарните ни умения и креативност. Но ако спазвате подобен режим за първи път, ще се сблъскате с доста подводни камъни.
Макар че плодовете са позволени по време на пост, с тях не бива да се прекалява. Един плод преди закуската или при физическа активност е разумен избор. Но ако хапвате няколко наведнъж,рискувате скоро да сте гладни тъй като захарта е единственият източник на калории и не засища за дълго. Комбинирайте ябълките със сурови ядки за повече енергия и контрол на апетита. Може да прибавите и овесени ядки. Ще се учудите, например, от добрата комбинация на цитруси с орех и маруля.
Хлябът е от основните блюда при постите. Може да си го хапвате с маслинен пастет, с хумус. Проблемът за талията на дамите е, че прекаляват с него. Избирайте кисели хлябове, които се приготвят без мая. Най-добре е да се посяга към насъщния веднъж на ден.
По време на пости трябва да се внимава и за количеството сол. Растителните продукти са естествено бедни на сол и могат да се посолят добре. За да избегнете излишното задържане на вода, подпухване и дискомфорт, използвайте малки количества морска или хималайска - тя ще подправи храната ви, но и ще внесе нужните минерали. Ако харесвате туршия или маслини, непременно ги изкисвайте преди консумация.
Постите не означават липса на десерт. Изкушават ни постни бисквити, бонбони или вафлички. Рискът е от създаване на изкуствена нужда от все повече и повече сладко, тъй като консумацията на подобни храни стимулира апетита. За да контролирате настървението за сладко, консумирайте го в малки количества - никога на гладно, за предпочитане след физическа активност. Експериментирайте със сготвени плодове: ябълка, тиква, круша, дюля и сладки ароматни подправки като канела, карамфил и индийско орехче. Друг начин да си доставите сладък вкус е да сложите малко бадемово или оризово мляко в чая или кафето.
По време на пости калориите имат значение повече от всякога. Когато приемът на белтъчини спадне, спада и разходът за храносмилане, а това значи, че се горят по-малко калории. Задължително проверявайте калорийната стойност на продуктите, които консумирате най-често. Най-богатите на енергия постни продукти са мазнините, ядките и различните сосове, като песто.
РЕЦЕПТИ
Червена леща с кимион
Необходими продукти за 2 порции:
- 1/2 чаена чаша червена леща
- 1 морков
- малка глава стар лук или бялата част на пресния лук
- няколко зелени перца от лука за украса
- 3 супени лъжици царевица
- 1 супена лъжица кимион
Начин на приготвяне:
Нарязаният лук задушете в малко олио/зехтин. Прибавете настъргания на едро ренде морков и задушете още малко заедно с вегетата, солта и червения пипер. Изсипете измитата червена леща в малко топла вода. Задушавайте до готовност - около 15 минути. Ако е необходимо, добавете още вода. Малко преди края сложете царевицата и кимиона. Сервирайте яхнията, поръсена с пресен лук и парченце лимон.
Пияни гъби
Необходими продукти за 4 порции:
- 1 кг гъби
- 4 глави лук
- 1 морков
- резен целина
- 4-5 скилидки чесън
- 1 чаена чаша червено вино
- 1 супена лъжица брашно
- олио
- сол
- черен пипер
- магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне: Нарежете гъбите и лука на филийки, морковите - на кръгчета, целината - на кубчета. Намажете с олио дълбока тавичка и ги наредете на пластове, като започнете с лука. На места слагайте от счукания чесън, черния пипер и магданоза. Залейте с виното, като добавите малко топла вода и 2-3 капки олио. Задушете под капак или фолио на умерена фурна в продължение на 10 минути. Сипете разбитото в малко вода брашно и допечете още 5-10 минути.
Печени ябълки със стафиди
Необходими продукти:
4 бр. ябълки, 100 г стафиди, 40 г мед, 4 с.л. лимонов сок, канела, 200 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
Измиваме ябълките, отрязваме отгоре капачета и с лъжичка издълбаваме плодовете. Поливаме ги с лимоновия сок, за да не покафенеят. Пълним ги със стафиди, мед и поръсваме с канела. Доливаме с бялото вино, докато прелее от ябълката, и захлупваме с капачето. Останалото вино се долива по време на печене. Нареждат се в подходящ съд, в който сме сипали малко вода, за да не залепнат. Запичат се в силно сгорещена фурна (около 200 градуса) за 40-45 минути или докато ябълките поомекнат добре, като не забравяме да им доливаме от виното. Поднасят се топли с част от сока, който се е събрал в съда.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads