Реклама / Ads
0| 2752 |11.07.2024 ХРАНА И ВИНО

Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат

.
Източник: Pixabay
Аюрведа е източна практика, която през последното десетилетие набира все по-широка популярност в Европа. Тя се възприема като средство за допълващо лечение на определени по-леки здравословни проблеми. Интересното в случая е, че при някои от методите ѝ основна роля играе начинът на хранене и подборът на определени продукти.
 

Според Аюрведа всяка храна има свой „вроден потенциал”. На база на него продуктите се разделят на две условни групи – студени и топли. Според принадлежността си към някоя от тези две групи всяка храна има определено влияние върху организма.

 

Топлите и студените храни имат различен ефект върху метаболизма – ускоряват го или го забавят, твърдят родните специалистите, които са запознати с тази лечебна практика и я прилагат при по-голямата част от пациентите си, предаде БТВ.

 

Идеята е, че с приема на точно определени продукти, в определен момент може да се постигне позитивен ефект за допълване и ускоряване на терапията им. Ето защо храненето, съобразено с Аюрведа, днес се прилага като средство от алтернативната медицина на много места по света, включително и у нас.

 

Тук трябва да се направи уточнението, че продуктите не се определят като топли и студени на базата на температурата при тяхната обработка, а на техния потенциал да влияят върху човешкия метаболизъм. Затова, противно на очакванията, според Аюрведа сладоледът е топла храна, защото ускорява обменните процеси в тялото. Или иначе казано, ефектът от неговата консумация се свързва с производство на енергия и с повишеното отделяне на топлина от тялото.





В групата на топлите храни,  освен сладоледа, влизат още главите кромид лук, скилидките чесън, джинджифилът, доматите, чушките, фурмите, туршиите, горчицата, някои видове сирена и т.н. Киселите плодове също попадат в тази група, категорични са родните специалисти по Аюрведа.

 

Препоръчва се консумирането на топли храни като допълващо лечение към хронични заболявания на храносмилателната система – като запек, гастрит, язва и т.н. Съветът обаче към хората е да не прекаляват с тези продукти, а да ги хапват от време на време. Може би защото топлите храни повишават апетита.

Добре е да се приемат от хора, които нямат апетит или слабеят без видима причина. Чревоугодниците, които са склонни към бързо качване на теглото, трябва да ги избягват.

 

Сигурно вече се чудите кои храни пък попадат в групата на студените. Според Аюрведа това са краставиците, кокосът, карфиолът, портокалите, тиквата, пъпешите, както и повечето сладки плодове. Счита се, че те са подходящи като придружаваща терапия при хора, страдащи от хронична умора, дехидратация, необяснима отпадналост, ускорена чревна перисталтика с диария и т.н.





Действат добре и при алергия, защото се счита, че намаляват активността на имунната система и по този начин тя не реагира на безобидните алергени.

 

Специалистите твърдят още, че студените храни се смилат и усвояват по-бавно в организма, т.е. не водят до отделянето на големи количества топлина и затова се препоръчват за консумация в жегите. Имат изключително добър разхлаждащ ефект и затова се консумират от малки и големи.

 

Все пак е редно да се уточни, че методите на източната медицина не бива да заместват терапията, която е предписана от лекар. Тя има само допълващо действие.

 

Реално погледнато състоянията, които биха могли да се повлияят единствено чрез промяна в хранителния режим, са твърде малко, категорични са практикуващите Аюрведа родни специалисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3438 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България . 0| 2718 |04.07.2024 Салата "Цезар" става на 100 години . 1| 5280 |22.04.2024 Колко агнешко изяждаме по Великден и Гергьовден? . 0| 8668 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads