Реклама / Ads
23| 6418 |05.10.2023 НОВИНИ

Център за анализи и маркетинг: Васил Терзиев ще е новият кмет на София, доверието в правителството нараства /обновена/

.
Източник: БГНЕС
На пресконференция директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов представи резултатите от социологическо проучване "Електорални нагласи в София на старта на предизборната кампания".
 

Според данните от кандидатите за кмет на София Васил Терзиев (кандидат на "Обединени за София") е с най-високо доверие, следван от Антон Хекимян (ГЕРБ - СДС), Ваня Григорова (БСП и "Обединена Левица"), Вили Лилков (Местна коалиция КОД), Ивайло Вълчев ("Има такъв народ"), съобщи Павлов. Доверието обаче не означава непременно намерение за гласуване, добави той.

 

В сравнение с юли месец Васил Терзиев си държи резултата. т.е. кампанията за омаскаряване, че роднините му са членове на Държавна сигурност, не дава резултат, отбеляза социологът.

 

По думите му Ваня Григорова е единственият кандидат, който взема резултат над твърдото ядро на партията, която я издига.

 

Над 90% е вероятността да има балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян, като 90% е вероятността на балотажа да спечели Васил Терзиев.

 

Данните от проучването прогнизират победа на Васил Терзиев на балотажа с 58% срещу 42% за Антон Хекимян, обяви Юлий Павлов.

 

Министърът на вътрешните работи Мария Габриел се радва на високо доверие - на 37.2% от запитаните. Премиерът Николай Денков също е с високо обществено доверие - 35.9%, президентът Румен Радев по традиция също запазва високо доверие - 32.6%. Доверието към Кирил Петков е 26.7%, към Бойко Борисов - 26.2%, към Асен Василев - 25.3% и Христо Иванов - 23.1%.

 

Доверието в правителството нараства - 39.2% от запитаните вярват на кабинета "Денков - Габриел". 39.1% смятат, че правителството се справя успешно със задачите си, докато 39.8% казват, че се справя неуспешно. Доверието в президентството обаче спада - 28.5% от запитаните отговарят, че вярват на държавния глава. Парламентът по традиция е с ниско доверие - 20.4%.

 

На въпрос кой е най-сериозният проблем пред страната в момента, 48.3% от запитаните отговарят, че това са високите цени и инфлацията, 23.8% са на мнение, че това е борбата с корупцията, 13.3% определят като най-важно присъединяването към Шенген и Еврозоната, 12.2% от анкетираните заявяват, че най-сериозният проблем пред страната е съдебната реформа и промените в Конституцията.

 

Проучването е проведено от 30 септември до 3 октомври. Възложено е, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Извадката е от 1003-ма пълнолетни граждани в София. Използван е методът на двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата, пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3676 |05.10.2023 Министър Попов: Няма да нарежем и унищожим нито една централа . 2| 3850 |05.10.2023 Душан Янич: Чрез атаката в Косово, Вучич реализира руски сценарий . 6| 4997 |05.10.2023 Политиката не е нахлула само в Народния театър. Бивша кандидатка на ГЕРБ управлява Драматичния театър в Сливен . 52| 15087 |05.10.2023 Руският патриарх Кирил нарече българското правителство "врагът на рода човешки" и го обвини в сатанизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads