Реклама / Ads
2| 3803 |05.10.2023 НОВИНИ

Душан Янич: Чрез атаката в Косово, Вучич реализира руски сценарий

.
„Вучич връща Сърбия във времето на Слободан Милошевич и в зависимост от Русия. Сърбия трябва да се включи към евроатлантическата интеграция, което означава присъединяване първо към НАТО, а след това към ЕС. Сърбия трябва да приеме реалността що се отнася до Косово. Чрез военните т.нар. антитерористични операции страната дискредитира себе си сред албанците в Косово“.
 

Това заяви Душан Янич, анализатор и председател на Изпълнителния съвет на Форума за етнически отношения в Белград.


Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, като последната ескалация на напрежението бе предизвикана на 24 септември в с. Банска, Северно Косово, когато бе убит един косовски полицай, а в последвалата престрелка загинаха и трима косовски сърби, част от организирана въоръжена група.


Анализаторът Душан Янич е убеден, че ръководителят на терористичната група е бил Милан Радойчич, бившият заместник-председател на „Сръбска листа“.


„С всеки следващ ден имаме нова информация. Няма съмнение, че Радойчич е ръководил паравоенната формация, която започна боевете, включително и терористичните актове в момента, в който стреляха срещу полицията - това е международната дефиниция. В манастира те са влезли незаконно, като са принудили монасите да приемат присъствието им“, отбеляза експертът в интервю за БГНЕС.


„Очаквам занапред, благодарение и на разследването, да се стигне до пълната картина на случилото се и да се стигне до уверението, че това беше един терористичен акт“, добави той.


На въпрос относно връзката между управлението на президента Вучич и това на неговия предшественик – Слободан Милошевич, Янич посочи една основна прилика.


„Миналата година през юни казах, че Вучич връща Сърбия във времето на Слободан Милошевич и в зависимост от Русия. Тогава той стартира новата фаза в т.нар. пропаганда за сигурността на държавата. Армията и полицията бяха поставени в режим на подготовка и тренировки. Впоследствие бяха издигнати барикади в Ниш (от протестиращи – бел.ред.), срещу които бяха използвани въоръжени лица“, припомни Янич.


„Това беше начинът, по който Милошевич започна изборите през 1997 г. при т.нар. антитерористична операция“, добави той. По думите му тази идея на Милошевич е била създадена в Москва и за съжаление Вучич също следва идеята на Москва.


„Аз съм сърбин. Като гражданин на Сърбия намирам за мой дълг да кажа, че това което прави президентът на моята държава е лошо. Наричам Вучич „президент на Сърбия“, но не съм сигурен дали той е моят президент“, каза председателят на Форума за етнически отношения.


Според него една от причините кризата в Косово да ескалира е лошото управление на този процес.


„Не е учудващо, че последната среща между Вучич и Курти се провали, както и предишните, тъй като в крайна сметка Брюксел се превърна в нещо като пощенска кутия и хората отиват там само, за да пият кафе и да се карат без основателна причина“, коментира Янич.


„Лайчак и Борел, представлявайки Европейската комисия, не направиха нищо, за да променят тактиката. Изборите през месец май бяха проблемни, но те не го осъзнаха. Те не реагираха на новата ситуация, която се развиваше на терен. Представителите на сърбите напуснаха институциите на Косово. В този момент и двете страни - Вучич и Курти - загубиха инерцията и започнаха да се борят за полицейско-военния контрол над Северно Косово“, продължи анализаторът.


„Това беше отговорност на ЕК, но както видяхме Мирослав Лайчак и Жозеп Борел я прехвърлиха на Вучич и Курти, като не поеха своята част от отговорността“, допълни той.


На въпрос дали Косово може да се окаже подводен камък за бъдещето на Сърбия и интеграцията в ЕС, Янич заяви, че „Курти е проблем за самия него, неговата партия и косовското общество“.


„Обществото на Косово, включително албанското мнозинство, трябва да вземе решение. Като човек, който харесва демокрацията се надявам на избори под международен надзор. Но не само в част от общините - Лайчак и други се опитват да направят това, но ще изгубят тази битка. Това означава избори 2 в 1 в Север – парламентарни и местни, за да видим реалното решение на хората“, каза той.


По отношение на перспективата за развитие на процеса в бъдеще Янич отбеляза, че „ако продължим както досега, със сигурност ще видим нова криза, нова блокада, и в крайна сметка Курти и Вучич, следвайки политиката на реципрочност един към друг, ще бъдат изправени пред въпроса за доверието в НАТО и Америка“.


„Не бих искал да бъда в обувките на който и да било от двамата в подобен момент“, категоричен е Янич.


Запитан дали вижда краят на управлението на Александър Вучич, анализаторът посочи, че сърбите имат разнопосочни мнения по въпроса, когато оценяват политиката на президента.


„Сърбия трябва да се включи към евроатлантическата интеграция, което означава присъединяване първо към НАТО, а след това към ЕС. Сърбия трябва да приеме реалността що се отнася до Косово. Чрез военните т.нар. антитерористични операции страната дискредитира себе си сред албанците в Косово“, допълни той и заключи:


„В крайна сметка смятам че френско-германското предложение за нормализация от месец февруари е най-доброто и единственото възможно за постигане в момента, което означава и в следващите 20 до 40 години, що се отнася до статута на Косово и сърбите в Косово. За съжаление Вучич прие предложението, но накрая не го подписа и затова се стигна до тук“, заяви Душан Янич. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4235 |05.10.2023 Хекимян представи общинските съветници: София не може да бъде заложник на голи обещания . 2| 3839 |05.10.2023 Депутатите приеха на първо четене кой ще замества премиера, когато остъства . 4| 3907 |05.10.2023 Великобритания обвинява Русия, че планира да минира Черно море . 5| 4064 |05.10.2023 Зеленски: Народът на Русия трябва да се бори срещу Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads