Реклама / Ads
0| 3831 |25.09.2023 НОВИНИ

Продължава напрежението в Косово - бронирани автомобили влязоха в Банска

.
Източник: Скрийншот видео, Reuters
През нощта на събота срещу неделя един полицай и трима етнически сърби бяха убити в престрелка в Северно Косово.
 

Косовската полиция влезе с бронирани автомобили в село Банска в Северно Косово, където през нощта на събота срещу неделя бяха убити един полицай и трима етнически сърби, предаде агения „Ройтерс“. Полицията на Косово цели да обезопаси и претърси селото в Северно Косово, ден след като четирима души бяха убити при престрелка между полицията и въоръжени етнически сърби в размирния регион. Съобщава се за претърсвания на къщи в селото от въоръжените косовски полицейски части в търсене на въоръжени лица.

 

В неделя около 30 въоръжени мъже нахлуха в село Банска, като се сражаваха с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Късно вчера полицията си върна манастира, след като трима нападатели и един полицай бяха убити.

 

Според премиерът на Косово Албин Курти мъжете са били професионалисти с военно и полицейско минало. Премиерът Курти и президентът на Косово Вьоса Османи се обединиха около тезата, че групата, определена като терористична, е подпомагана финансово и логистично от Белград. Косово обяви днешния понеделник за ден на траур след убийството на полицая.

 

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли обвиненията, като заяви, че Курти подстрекава към насилие, отказвайки да създаде асоциация на сръбските общини, която да даде повече автономия на сърбите, и започвайки чести полицейски акции в северната част на страната.

 

Етническите албанци съставляват мнозинството от 1,8 млн. души в Косово, пише „Ройтерс“. Около 50 000 сърби в северната част на бившата сръбска провинция не приемат обявената през 2008 година независимост на Косово и смятат Белград за своя столица, повече от две десетилетия след партизанското въстание на косовските албанци срещу сръбското управление.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4094 |24.09.2023 След стрелбата в Косово: Полицията обгради манастир . 0| 3820 |24.09.2023 Полицай е убит при стрелба в Косово . 11| 4909 |21.09.2023 КНСБ заплашително: Ако планът за въглищните централи не ни удовлетворява, протестите продължават . 1| 4053 |20.09.2023 След ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах - хиляди протестираха в арменската столица Ереван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads