Реклама / Ads
2| 3860 |05.10.2023 НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене кой ще замества премиера, когато остъства

.
Източник: БГНЕС
При едновременно отсъствие на премиера и на вицепремиера, министър-председателят да може да възлага изпълнението на правомощията си на определен от него министър. Това решиха народните представители, приемайки на първо четене промените в Закона за администрацията. Дебатът по закона отново доведе до размяна на остри реплики между управляващо мнозинство и опозиция.
 

Със 125 гласа "за", 41 "против" и един "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене промените, внесени от председателя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Със законопроекта се урежда изпълнението на функциите на министър-председателя при негово отсъствие от страната или ползване на законоустановен отпуск, когато правомощията му не могат да бъдат изпълнени от заместник министър-председател поради отсъствие от страната, ползване на законоустановен отпуск или при невъзможност за упълномощаването му. Предвижда се в тези случаи министър-председателят да може да възлага изпълнението на своите правомощия на определен от него министър, с писмена заповед за всеки конкретен случай.


От опозицията изразиха съмнение, че промените се предлагат заради министъра на финансите Асен Василев и предложиха името му изрично да се запише в закона, като първи тази линия поеха от "Има такъв народ", сед това към тях се присъединиха и "Възраждане".

 

"Винаги досега, когато министър-председателят го няма, заместник министър-председателите изпълняват тази функция", посочи Тощко Йорданов от ИТН. Той коментира, че драмата е следната – ако случайно премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са едновременно натоварени някъде, Асен Василев, който, по думите на Йорданов, е другият министър-председател, да поеме реално тази функция. "Защо не запишем в това решение директно, когато Денков и Мария Габриел ги няма, министър-председател е Асен Василев", попита той.

 

В крайна сметка опозицията успя да се скара и помежду си. Нечленуващият в парламентарна група депутат Радостин Василев заяви:

 

"Да знаете, че ИТН не са нищо по различно от ПП-ДБ - и те са обслужващ персонал на Борисов и на ГЕРБ". 

 

В крайна сметка промените бяха гласувани на първо четене. В подкрепа на текстовете гласуваха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) бяха против, а един депутат от „БСП за България“ се въздържа.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3935 |05.10.2023 Великобритания обвинява Русия, че планира да минира Черно море . 5| 4077 |05.10.2023 Зеленски: Народът на Русия трябва да се бори срещу Путин . 6| 3867 |05.10.2023 Борисов: Вотът на недоверие към правителството няма да мине . 10| 3766 |05.10.2023 БСП ще подкрепи "Възраждане" и ИТН за вот на недоверие към кабинета "Денков"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads