Реклама / Ads
49| 19593 |10.09.2015 ГЛАСЪТ

Автономия в смесените райони? Да, има такъв сериал

.
Зад усмивките понякога се крият други намерения...
Турски високопоставен дипломат е засечен от службите ни да проповядва в райони със смесено население скорошно образуване на вилаети на територията на България. Обяснявани са въможностите това да стане по законов път, като се използват несъвършенствата в закона.
 
По Конституция всяка дейност срещу цялостта на държавата е престъпление, но други закони дават право на населението не само да се самоопредели по етнически и национален признак, но и да заяви своята воля спрямо административното устройство по места. Обещанието на турският дипломат е, че майка Турция няма да изостави своите чеда и ще ги подкрепи при поставяне на въпроса за автономия.

На който му се струва и твърди, че тази новина е националистическа пропаганда, опит за нагнетяване на етническо напрежение или още по-лошо - опит за скарване на София и Анкара - няма понятие от реалностите на Балканите и в частност в България.

 

Нахалството на турския дипломат е факт. Както е факт, че той изпълнява политика, изповядвана от управляващата партия в Турция. Всщност действията на дипломата, със завидна биография, са добър пример за немалко наши служители в мисиите зад граница, особено там, където има компактно българско население.

 

Скандалът е потушен от правителството. Лично премиерът Бойко Борисов е запознат с казуса. Турският дипломат е предупреден недвусмислено, че никой няма да търпи подобни действия в суверенна държава. Уведомен е и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. Той обещал да разследва случая. Заявил също, че не бива дипломати да превишават правата си и да "поставят динена кора" на добрите отношения между двете държави.

 

За професионалистите от бранша няма никакво съмнение, че турският дипломат не е действал в България на своя глава. Ако беше така Анкара вече щеше да го е изтеглила и изпратила с "мисия" в най-опасните райони на Сирия или Ирак. Има такива примери.

 

Основният рекламиран обект в пропагандните обиколки на дипломата е Кърджали. Областта би могла да се превърне в автономна без особени усилия. И това не е теория на конспирацията, а възможен вариант. 

 

Кърджалийски вилает. Население 149 661 души. Съставен от 7 каази и 470 общини, организирани в пет санджака - Кърджали, Момчилград (Мастанли), Крумовград (Кошу кавак), Ардино (Егри дере и Хаджи кьой) и Джебел. Това е напълно възможно след провеждане на референдум, в който населението от региона да заяви своята воля за автономия. По закон право да гласуват на местен референдум и на общо събрание на населението имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума. (Регистрацията не е никакъв проблем - доказано е.) Решението, прието с местен референдум, не подлежи на последващо одобрение или отхвърляне от общинския съвет.


В цялата област при преброяването през 2011 г. за турци се заявяват 66,15 %, българите са 30,22 %, не се определят – 2,01% и цигани – 0,99 %.

 

Познайте какъв ще е резултатът. Засега примерът е хипотетичен, но намеренията ги има.

 

Социологът Андрей Райчев твърди, че ДПС е гаранцията в България да не се появят искания за автономия. Донякъде е прав, защото ДПС е силно в разнебитена България. То не би могло да си разиграва коня под шапката на Анкара. Всички останали твърдения, че ДПС е бъдещето на България, че е либерална формация, че "крадат по-организирано и йерархизирано" са чисто и просто заявка за нещо, най-вероятно бизнес.

 

Представям си какъв смях ще падне в кабинетите на господата Ердоган и Давутоглу, ако някой им преведе твърдението Райчево: "ДПС накара Ердоган да се съобразява с тях, а не обратното". Не знам как Райчев си представя това, но то напомня какви тези са родили израза "болно въображение". Не съм присъствал лично, но свидетели са разказвали какви раболепни пози заемат Местан, а преди него и Касим Дал, също Корман Исмаилов и Мустафа Карадайъ при посещенията им в Турция. Нека не се заблуждаваме, че точно те са висшия пример на дипломацията и хитростта. Става дума за обикновено васално певедение. Нито един от водачите на ДПС не може да се мери по дипломатически умения и традиции с турската школа. Не може да си го помисли дори. Анкара заложи веднъж на Касим Дал, който наистина е автентичен борец срещу възродителния процес, но той не оправда очакванията. Не ги оправда, защото искаше да произведе модел на партия срещу модел на мафиотизирана структура, в каквато се е превърнало ДПС. Никакъв шанс. В Турция обаче не ги интересува корупцията у нас, даже сигурно я приветства, защото това ни прави слаб и немощен съсед. Със сигурност Делян Пеевски ги дразни със замесване на името му в докладите на турските служби по линия на цигарената контрабанда. Но от друга страна присъствието му в българската политика прави техните домогвания да изглеждат дори симпатични на фона на модела #Кой.

 

Като не успя с Касим Дал, турската пропагандна машина и тайни служби се обърнаха към формалното ръководство на ДПС. Доган отдавна е изолиран и дори не помисля да си покаже носа край Босфора. С останалите баровци в Турция знаят как да се държат и в това няма никакво съмнение. Шербет, погалване по главиците и щедри обещания винаги вършат работа. 

 

И докато това се случва, а ДПС ни залива с вопли, че е единствено загрижено за страната, проектът "Кърджали" вече се пропагандира и в Делиормана - Шуменско, Разградско и Търговищко. И хваща декиш, както се казва. Това, че повечето ни политици предпочитат да мълчат по тези проблеми, не означава, че не съществуват.

 

Скандалите около лицензирането на местни радиопредавания на турски език докават това. Шумотевицата изглежда смешновата на фона на българските неволи, но всъщност става дума за дългосрочен сценарий, прилаган прилежно от години. И не заради самото лицензиране и излъчване на турски, а заради скритите мини, за които никой не отваря дума. Твърди се, например, че в няколкочасовите предавания, щели да се излъчват новини и преглед на печата. Нищо страшно. Само че печата е 99% под контрола на Делян Пеевски от ДПС. Медиите му бълват змии и гущери срещу всеки, който не одобрява модела # Кой и критикува държавните институции, които открито защитават интересите на политико-икономически кръг, свързан с движението. Точно същите медии докараха финансовата криза през 2014 г. и срива на КТБ. И точно с цитати от същата злокобна медийна лаборатория ще бъдат облъчвани българските турци. Отвратително, но и логично, след като председателят на Народното събрание Цецка Цачева позволява

"Държавен вестник" да се разпространява като притурка на едно от пеевските издания...

 

Така стават тези работи: тихо и полека, но вероломно.

 

Доколкото имам информация, лично Бойко Борисов е разговарял с колегата си Давутоглу по заглушения скандал. Стъпка в правилната посока е да не се шуми и изтерясва около подобни казуси. Такива съществуват в цял свят - Прибалтийските държави с Русия, Унгария с Румъния, Македония с Гърция, Китай с Япония и пр. Но не бива да бъдат подминавани. Колкото и някои да се опиват да банализират опасността от грешни политики, излъчвани от цетралата на ДПС, те са реалност. Излъчва ги централата, не са творение на обикновените турци. Те нямат нищо общо с интригите на Пеевски, Йордан Цонев, Доган и останалите от върхушката, заинтересовани единствено от възможностите за източване на държавата. В този ред на мисли е добре да се знае, че ако управлението намери сили и воля да се противопостави на мафиотската инвазия, ще получи подкрепата на цялото общество. Тогава и самото ДПС ще бъде принудено да корегира поведението си и да се изчисти от ръждата.

 

И да не забравяме какво каза Давутоглу на 18 юли 2015 г. в пламенна реч пред членове на неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието: „Ще възстановим реда и справедливостта на Османската империя. С Божията воля ще върнем реда и справедливостта на османците в днешния и утрешния ден“. А присъстващите скандирали: „Ходжа Ахмед, отведи ни в османските времена“.

 

А ако някой ви каже, че всекидневното излъчване на турски филми и сериали по всички национални телевизии и кабеларки е случайност, пратете го при психиатър.

Радой Ралин беше казал: Прехваленото българско гостоприемство от три дни порасна в един момент до пет века...

Предостатъчно. Анадънму?

 

Огнян Стефанов

P.S. Това е само един щрих по темата, надявам се да се появят задълбочени анализи и прогнози. Проблемът вече засяга и държави като Швеция, Норвегия, Франция и други страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 11201 |09.09.2015 Корупцията и съдебната система превърнаха 9 септември в блян . 1| 8518 |07.09.2015 Печатница с дъх на тютюн . 38| 9242 |06.09.2015 Наливането на народни пари във футбола е помен с чужда пита . 33| 11911 |04.09.2015 Управници, дръжте тук сирийските лекари и инженери!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads