Реклама / Ads
0| 4305 |28.03.2016 НОВИНИ

1 млн. души у нас изповядват ислям, мюфтийството прави интернет радио и телевизия

.
Около 200 са джамиите, които не функционират заради липса на кадри, които да служат в тях. По данни на мюфтийството, изповядващите ислям у нас са около 1 милион души. Това стана ясно по време на конференция „Мюсюлманско вероизповедание 2016 – 2021 г.”, в което участват представители на районните мюфтийства.
 

Един от важните въпроси, който стои пред мюсюлманското вероизповедание, е близостта с мюсюлманите и просветната дейност в мюсюлманските среди,  каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, цитиран от Нюз. бг.  

 

Главният мюфтия заяви, че мюсюлманската общност в България продължава да бъде изложена на натиск и визира като доказателство случилото се в столичния квартал „Люлин”. Д-р Хаджи подчерта, че на фона на използването на религията за политически цели мюсюлманската общност в България е призвана да отстоява мюсюлманските ценности. „Ние като мюсюлмани сме призвани да обясним ценностите и принципите на исляма”, заяви той.

 

Това налага мюсюлманското вероизповедание да започне още по-засилена просветителска дейност между мюсюлманите, като целта на подобна дейност е да систематизира първо представяне на принципите на исляма на разбираем за нашето съвремие език, като по този начин се опровергае твърденията на радикално мислещи елементи, смята главният мюфтия.

 

„Факт е, че онези, които прикриват пъклените си планове чрез исляма и чрез джихад публикуват идеите си в интернет, който е достъпен до всеки млад човек. Ето защо ислямската религия трябва да се преподава от хора, които са специалисти, които изпитват страхопочитание към Всевишния и не дават възможност да се интерпретира Корана по начин различен от признатия”, заяви той.

 

Д-р Хаджи коментира и случаите на насилие на деца, ученици и възрастни хора в обществото ни, което по думите му е факт заради липса на религиозно възпитание, което води до подмяна на ценностната система на обществото.

 

„Тези проблеми, с които се сблъскват хората всеки ден, могат да се решат само и единствено чрез въвеждането на религиозно възпитание сред подрастващото поколение. Това е проблем на цялостното общество, а не само на мюсюлманите”, заяви д-р Хаджи.

 

Той обърна внимание и на диалога между религиите, който, по думите му, има за цел да се покаже доброто отношение между всички хора. „Хората в България са свикнали отдавна да живеят заедно и да се уважават”. Д-р Хаджи заяви, че проблемите идват не от невъзможността на хората да живеят заедно, а от отдалечаването на хората от религията.

 

Друг аспект, в който мюсюлманското вероизповедание ще работи, е сътрудничеството с държавата. „Ние сме солидарни с държавната политика по всички важни за страната въпроси”, каза още д-р Хаджи, като заяви, че мюсюлманското вероизповедание ще продължи да следва отговорната си политика за запазването на националната сигурност.

 

„Имайки предвид сложната международна обстановка, ние сме призвани да предприемем някои стъпки като например активна дейност с мюсюлманската общност, целяща разясняването на важността на опазването на националната сигурност на страната, както и избягване на контакт с лица, които имат радикални възгледи”, коментира Д-р Хаджи.

 

Той каза още, че мюсюлманското вероизповедание в страната ще оказва съдействие на държавните органи за решаване на проблемите с бежанската криза, а като приоритет той изтъкна и налагането на строг контрол по отношение проповедите на имамите, както и организирането на разяснителна кампания по отношение на опасността от радикален начин на възприемане на исляма. „Изповеданието има своите искания и претенции, които няма да бъдат спестени на нито една институция”, каза д-р Хаджи.

 

По думите му основен приоритет в тази насока е отстояването на правата на мюсюлманите в страната и недопускането на навлизането на радикално мислещи лица.

 Д-р Хаджи постави още веднъж на обществено внимание и проблема с вакъфските имоти, които, по думите му, след падането на комунистическия режим, продължават да са „препъни камък” по пътя на демокрацията.

 

„В България са разрушени много молитвени домове, но запазените джамии не могат да бъдат ничия собственост освен на мюсюлманската общност”, категоричен бе д-р Хаджи.

 

Той обвини някои националисти, представящи се за патриоти, които са манипулирали общественото мнение, като са изтъкнали, че тези джамии ще бъдат дадени на Република Турция. „Няма да се откажем от законните си права – да си върнем онези имоти, които са отнети неправомерно от мюсюлманското вероизповедание”, категоричен бе д-р Хаджи. „Като мюсюлмани желаем да поставим тези проблеми ясно и открито. Хленченето и двуличието са чужди за мюсюлманите и ние, както досега, ще стоим далеч от тях”, заяви още той.

 

Друг основен акцент в речта на главния мюфтия бе въпросът с образованието на младите имами. „Интерпретирането на мюсюлманските извори от необразовани хора води до изопачаване на исляма”, заяви д-р Хаджи.

 

Мюсюлманското вероизповедание разполага с 300 училища и Висш ислямски институт, които функционират според принципите на ислямската етика. „Налице е засилен интерес към тези училища”, коментира д-р Хаджи. Той изтъкна, че не бива да се пропуска и наличието на курсове като надеждна алтернатива за възпитанието на подрастващото поколение.

 

Д-р Хаджи постави въпроса и за акредитацията на Висшия ислямски институт. По думите му проектът в „Малинова долина” чака далновидното разбиране от страна на политиците.

 Д-р Хаджи не пропусна и въпросът за вероучението в държавните училищ. „Изглежда нашите политици са съгласни с насилието с посегателството над ученици и учители, но не са съгласни с доброто възпитание на децата. Ще продължим да настояваме за решаване на този проблем”.

 

Сред представените социални дейности на мюфтийството е провеждането на Седмица на джамиите, в която хора, които не изповядват ислям ще могат да се запознаят с храмовете. Седмицата на джамиите ще включва и провеждането на изложба и конкурс за есе. Предвижда се още създаването на интернет радио и телевизия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4154 |09.12.2015 Мюфтийството даде рамо на църквата за "Ал. Невски" . 5| 3994 |08.10.2015 Турция дарява на мюфтийството ни 18 катафалки . 8| 7055 |10.09.2014 Мюфтийството маха имами за нарушение на закона . 11| 5686 |09.09.2014 Генджеф: Нелегалните пансиони са дело на мюфтийството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads