Реклама / Ads
21| 8549 |06.12.2021 НОВИНИ

10-4-4-3: Новата формула на властта. Рашков и Денков остават, Нинова - вице

.
Асен Василев, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3, съобщиха за БНР източници от екипите на партиите.
 

„Продължаваме Промяната“ ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери. Това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам. министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.

 

За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната - за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

 

И още  - транспорт, култура и здравеопазване. Транспортът ще поеме Николай Събев от ПП. Министър на здравеопазването - Асена Сербезова, министър на културата - Тодор Мечкарски. Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото - ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

 

За „Има такъв народ“ са определени - Външно министерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от РБ Гроздан Караджов. За министър на външните работи се спряга Димитър Гърдев. Министър на младежта и спорта вероятно ще бъде адвокатът Радостин Василев, министър на енергетиката - Александър Николов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

 

За „Демократична България“ са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, и екология, като министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

 

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8566 |30.11.2021 Георги Киряков: Местните избори ще взривят коалиционната формула . 2| 3579 |17.11.2021 Протеиновата ваксина на Novavax може да получи одобрение от ЕМА скоро . 1| 2754 |09.11.2021 Вариант на пожар е влизане в новата година без бюджет, предупреди икономист . 15| 3152 |28.10.2021 Новата вълна на COVID в Европа: Епидемията на неваксинираните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads