Реклама / Ads
20| 6457 |06.07.2011 НОВИНИ

10 души откраднали над 1000 коли, всички са на свобода

.
10 суперавтокрадци в София са залавяни над 150 пъти да задигат различни луксозни коли и джипове. По оперативни данни са отмъкнали повече от 1000 возила в последните години и въпреки това са на свобода.
 

Апашите влизат и излизат от ареста често, но въпреки това само двама от тях са били осъдени през последните 10 г. - и то условно, сочат данни на полицията, пише в. "24 часа", който събра професионалните биографии на десетимата топапаши, като те са подредени според активността и уменията им от столичните криминалисти, които са по петите им.

1. Иван Яневски-Шумахера в момента е едва на 26 г., а вече има 30 висящи дела. Първият път, когато вижда ареста отвътре, е през 1999 г., когато е едва на 14 г. и краде една от първите си коли, показват масивите на МВР. Той вече си има сформирана група от по-млади момчета, която отмъква возила от среден клас от най-търсените марки - фолксваген, беемве, ауди. Крадат най-вече в Студентския град, Младост, кв. Изток и центъра.

2. 27-годишният Асен Колев-Хастараима в момента 20 висящи досъдебни производства по данни на столичната полиция. Той се прочу през есента на 2009 г., когато бе арестуван като тартор на банда за кражба на лимузини, който плащаше заплата от 800 лв. месечно на двама полицаи - да го пазят, докато краде колите, и да му дават информация за евентуална плячка или акции на полицията. Хастара бе арестуван минути след като задигна джип беемве на финансовото министерство, а офицер от служба "Военна информация" му помагаше. Година по-късно той бе освободен срещу гаранция, като по делото все още сесъбират доказателства.

Кариерата на Колев извън закона започва веднага щом става пълнолетен, когато е заловен за продажба на дрога, а година по-късно полицаи го арестуват за първи път и с крадена кола.

Неговият специалитет са кражба на всички модели беемве, тойота лендкруизер и ауди. Специалист е по подкарване и на новите модели шкода. "Действа" най-често в Лозенец, центъра и кварталите между булевардите "Цар БорисІІІ" и бул. "България". Разполага с най-модерните машинки за подкарване на тези коли.

3. Митко Турчина, на 42 г., е най-възрастният в десетката и се смята за един от най-големите босове в този подземен бранш. Срещу него са водени 13 досъдебни производства. Първият му арест за крадена кола е от 1997 г. Последно е задържан през 2006 г. за участие в престъпна банда за кражба на коли. По оперативни данни той ръководи схема за връщане на крадени автомобили срещу откуп, през него минава почти цялата информация, снабдява крадците и с нови машини за "палене" на коли.

4. 36-годишният Светослав Петков-Лъвицата има 16 висящи досъдебни производства. За първи път е арестуван през 2001 г. за грабеж, а година по-късно го хващат и за първи път при вземане на откуп за открадната кола. Той се прочу в тандем с арестувания като похитител от Наглите Даниел Димитров-Релето, след като откраднаха аудито на Тодор Батков през 2004 г. Същата година дуото бе арестувано и за още една кражба на пет суперскъпи лимузини. Последно Лъвицата е търкал наровете през 2009 г., когато е задържан като лидер на автобанда заедно с апаши с прякори Кико и Пако. Тогава се разбира, че триото свило и скрило беемве и джип ауди.

Малко след ареста Петков е пуснат срещу подписка, след като е бил обвинен само за вещно укривателство, и оттогава е на свобода. Той е един от най-добрите специалисти по кражби на последните модели беемвета и аудита. Лъвицата краде в кв. Витоша, Симеоново, Лозенец и другите южни квартали.

5. Иван Турчина, на 34 г. - има 14 досъдебни производства, последно е задържан през 2007 г. за искан откуп за кола. За първи път е заловен през 2004 г. за свито возило. Той краде в центъра, има си групичка, която задига возила с него, а той им е организатор. Крадат автомобили висок клас от марките беемве, фолксваген и ауди. Това са най-предпочитаните и търсени автомобили, затова и почти всички от топ 10 на автокрадците умеят да крадат този вид возила, обяснява шефът на сектор "Автокражби" Димитър Машов. Иван Турчина също краде в центъра на София.

6. Чавдар Омайски-Капитана,който наскоро бе задържан, защото пребил и заплашил с убийство жена си, до момента има 9 досъдебни производства. Наскоро пак е пуснат на свобода. Той също е тартор на банда автоапаши, върти "бизнес" и с връщане на автомобили срещу откуп. Доставя техника и организира кражбите. Неговият специалитет са тойоти, опели и в последно време беемвета от по-висок клас Х5 и Х6.

7. Иван Илиев-Ванко, на 34 г. - краде основно строителна техника и има в момента 17 висящи дела. Един от основните му помощници е арестуваният наскоро Николай Сакалиев-Каската, който бе сгащен за кражба на джип БМВ Х6.

8. Иван Иванчев-Дебелия с 8 висящи дела и 9. Иван Райков-Патицатас досие за 17 автокражби се прочуха преди 2 г., когато бяха арестувани като заподозрени, че крадат коли, с които Наглите отвличат хора 37-годишният Иванчев е арестуван за първи път през 2001 г., аверът му Райков, на 38 г., има досие от далечната 1994 г. Криминалисти смятат, че двамата крадат заедно повече от 15 г., като в последните пет се специализират в отмъкването на багери и джипове, всеки от които струва поне 100 хил. лева.

Последният им арест е през ноември 2009 г. със свит бус, но 120 дни по-късно те отново са на свобода с по-леки мерки за неотклонение. Само няколко месеца след това Патицата задигна волвото на известния коафьор стилист Капанов, но и след този случай съдът го пусна срещу 500 лв. гаранция

10. Стоян Янакиев-Дългия, сочен за тартор на автобандата Факирите, е задържан и обвиняван 15 пъти. Разбиването на люлинската му група, в която са Беззъбия и Младежа, бе един от най-големите удари на полицията по автомафията. Година по-късно Дългия излезе от ареста. За тях разследващите имаха данни, че са отмъкнали поне 200 автомобила.

Общо около 30 са най-добрите майстори в кражбите на возила в София. Иначе в столицата активните апаши, които задигат коли, са около 300, идват и няколко групи от Врачанско и Пернишко.

Сред професионалистите в бранша били Торбата, който краде коли на ключ, Таратора, чийто специалитет са джипове, фолксвагени и тойоти, и Шопите, които вилнеят около София. Един от старите майстори в занаята, които вече са се превърнали в легенда, е Радослав Цукровски. За последно той бе сгащен да пренабива номер на крадена кола преди дни. Познат е на полицията от повече от 20 г. Според криминалисти той вече е в малко по-старата генерация, която работи с не толкова модерна техника, но въпреки това не се е пенсионирал и от дни пак е в ареста. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6683 |23.06.2011 5 милиона долара откраднали ромски фондации . 2| 5007 |23.01.2011 Телефонни измамници откраднали 40 хиляди лева . 3| 4712 |23.09.2010 Данъчни облекчения за коли, които не мърсят . 6| 5359 |26.05.2010 Депутатите остават със старите коли, за нови пари няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads