Реклама / Ads
7| 3486 |10.03.2021 НОВИНИ

10 начина да се спаси свободата на словото в България

.
С 10 предложения излизат от организацията “Репортери без граници” (RSF), за да бъде спасена свободата на словото в България на фона на парламентарните избори на 4 април. От RSF отбелязват за пореден път "тежката ситуация" с медийната свобода, включително и проблеми със сигурността на журналистите, достъпа до информация, етиката и финансирането.
 

Те се публикуват сега, за да се стимулира началото на дебат по този "жизненоважен въпрос в навечерието на решителни избори в тази държава-членка на ЕС, посочват още от организацията, която и в тазгодишния си доклад постави страната ни на дъното в блока - 111-то място по свобода на словото. България бе наречена "черната овца" на Балканите.


Ето и още от позицията на RSF:


Правителството се провали в това да превърне в приоритет осигуряването на свобода на медиите. Тези предложения са отправени към всички политически партии и към обществото. Написани са с помощта на медийни експерти в България и целта им е да превърнат независимостта на журналистиката в обект на национален дебат и предизборен въпрос. 


Тези избори са решителни, защото ще определят как ще изглежда бъдещия парламент на България и ще решат кой ще е премиер - най-влиятелната политическа фигура в страната. 


"В задънена улица е медийната свобода в България. Независимите медии са на ръба на съществуването", посочи Павол Салай, ръководител на бюрото за ЕС и Балканите на RSF.


Той посочи още, че тези парламентарни избори дават възможност за действия на политическите сили и всеки избирател, загрижен за медийната свобода в България. В тези нови препоръки са включени и предложения за гарантиране безопасността на журналистите. През 2020 г. RSF регистрира множество случаи на насилие срещу репортери, свързани с тяхната работа.


Виновникът за нападението над Слави Ангелов, разледващ журналист от в. "168 часа" не е изправен пред съда. Главната прокуратура отказва да разследва побоя над журналиста Димитър Кенаров. Николай Стайков, журналист, работещ с Фонд за борба с корупцията, неправителствена организация, получи защитата едва след намесата на RSF, докато тези, които стоят зад заплахите за смърт срещу него и зад нападението над дома му, все още не са идентифицирани.


Медийните представители в България често са обект на съдебен и икономически тормоз, докато критичните към властта медии са лишавани от държавна реклама и достъп до информация. Независимостта на обществените радио- и телевизионни оператори страда от политическа намеса. Междувременно конфликт на интереси в някои частни медии се използват за репресии без да се има предвид журналистическата етика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3318 |09.03.2021 Заведенията: Повече не заменяме свободата си . 8| 3480 |06.03.2021 Петър Витанов: Трябва да ускорим ваксинацията, ако искаме да спасим летния туристически сезон . 11| 3492 |06.03.2021 Ицо Хазарта: Квотата за БГ музика в медиите е спасителният пояс на всички некадърници . 49| 4455 |03.03.2021 Радев: Свободата и справедливостта никога не се дават даром

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads