Реклама / Ads
13| 8565 |10.11.2021 НОВИНИ

10 ноември 1989: Последният Пленум на Тодор Живков

.
Тодор Живков от Ноемврийския пленум на ЦК на БКП
10 ноември 1989 г. отгръща нова страница в българската история. Тогава се случва тихият преврат срещу Тодор Живков, който е освободен от най-високата длъжност - генерален секретар на Българската комунистическа партия. Десетоноемврийският пленум е последният за Живков, а датата се възприема като начало на неслучилия се според мнозина български Преход.
 

15 месеца след свалянето на Тодор Живков в България са извършени първите икономически реформи, които помагат на страната да премине към пазарна икономика. Фактическата смяна на политическата система се случва на следващата година. Живков слиза от власт след над 30 години управление на социалистическа България. 

 

 

Живков е свален в период, в който ръководството на СССР е на вълна реформи - така наречената Перестройка. Разработени са по поръчение на генералния секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов и са инициирани от Михаил Горбачов през 1985 г. Свалянето на Тодор Живков от власт става с решаващата роля на Съветския съюз.

 

Реформите на Горбачов оказват въздействие върху останалите държави от социалистическия блок. Желанията за реформи не подминават и България, която е сочена за един от най-верните съюзници на СССР. Курсът на Живков обаче се различава от този на Горбачов, който иска да превърне СССР във водеща световна държава. 

 

Живков подава оставка ден по-рано на заседание на Политбюро. Причината е организиран натиск от страна на съветското посолство. Оставката на Живков е договорена няколко дни преди 10-ти ноември след срещи между него и руския посланик у нас по онова време Виктор Шарапов. Искането на оставката е организирано именно от Луканов и Младенов, които се ползват с подкрепата на Москва. Постът на Тодор Живков е зает от Петър Младенов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3313 |04.11.2021 Даниел Смилов: България страда от две пандемии. Кой ще бъде наказан на 14 ноември? . 2| 2987 |03.11.2021 Николай Денков: Най-рано децата могат да се върнат в училище на 10 ноември . 14| 3623 |01.11.2021 Изненада! През ноември природният газ у нас ще е два пъти по-евтин от този в ЕС . 2| 2831 |01.11.2021 Янка Такева: Малките ученици да се върнат в клас до 10-и ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads