Реклама / Ads
4| 6367 |21.12.2011 НОВИНИ

10 г. след трагедията децата от "Индиго" са забравени

.
Родители, близки и приятели на загиналите преди десет години седем деца в дискотека Индиго почетоха паметта им с цвета и свещи пред паметника „Дърво на живота", издигнат в близост до мястото, където се намираше дискотеката.
 


На помена присъстваха столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, вътрешният министър Цветан Цветанови Васил и Иванов-Лучано - спортен министър, по време на чийто мандат се случи трагедията.


Лучано беше лаконичен, но категоричен в коментара си за случилото се в онази нощ: „Беше ужасно и този ужас продължава и до днешен за тези семейства".

Александра, случайно оцеляла при масовата блъсканица и паника на входа на Индиго, разказа, че се е спасила по чудо, благодарение на непозната жена, която минавала в близост до дискотеката.


Тя си припомни, че и други деца се опитвали да спрат преминаващи на близо коли, но те са им отказвали помощ.

Александра сподели, че е загубила най-близката си приятелка Любомира. Самата тя е прекарала три месеца в болница след инцидента. Физически се е възстановила, но завинаги в съзнанието й ще оставен споменът от преживения тогава ужас.

За случилото се тогава тя обвини днес не само ръководството на дискотеката, но и властите като цяло.

 

Оставяме на страна, че линейките закъсняваха изключително много, но не бяха предприети мерки за повишаване на безопасността и година след това аз лично съм виждала в детски дискотеки деца без придружители и употребяващи алкохол. Нищо не се е променило и всичко е забравено - както се казва, всяко чудо за три дни, споделя Александра

Според министър Цветанов най-важното е да се полагат усилия подобни инциденти да не се случват, а когато се случат, да се понесе съответната отговорност и да има издадени адекватни присъди.


Запитан адекватни ли са издадените присъди по това дело министърът отсече: "Не, разбира се."

Припомняме, че обвинените за трагедията получиха условни присъди и почти символични глоби.

Управителят на дискотека "Индиго" Ангел Николов бе признат за виновен и получи административно наказание в размер на 3000 лева. Той трябваше да изплати и обезщетение в размер на 30 000 лв. за неимуществени вреди на майката на едно от децата - Марияна Тодорова.

Присъдата за Цвятко Барчовски (бившия председател на Комитета за младежта и спорта) е 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1500 лева.


Управителят на кооперация "Ялта" Красимир Илиев бе признат за невинен. За невинни бяха признати и двамата охранители Анри Силаги и Георги Василев. Съдът счете, че вина няма и архитект Стоян Янев (бивш главен архитект на столицата).

Според класната на едно от загиналите деца вечерта на 21 декември 2001 година е поставено началото на безотговорното отношение към децата. Според нея тогава сме станали свидетели на неуважение от деца към деца. Тя обаче е категорична, че възрастните не са направили нищо, за да дадат по-добър пример на децата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5810 |22.11.2011 Държавата ще се погрижи за децата на отец Иван . 2| 4890 |15.11.2011 “Беззъба” Директива брани децата ни от сексуално насилие . 7| 5272 |13.11.2011 Децата не ходят на училище, глобяват родителите до 1000 лв . 10| 5728 |04.10.2011 Отлагат дела срещу богопомазаните, няма милост за децата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads