Реклама / Ads
0| 2723 |02.09.2022 НОВИНИ

В 101 страни в света назрява риск от масови безредици

.
Риск от масови безредици през третото тримесечие на 2022 г. има в 101 държави в света. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на доклад на британската консултантска компания Verisk Maplecroft, пише БГНЕС.
 

Според констатациите на експертите, в 101 от 198 държави е регистрирано увеличение на риска от обществени безредици, което е най-голямото тримесечно увеличение от началото на съответните изчисления през 2016 г. В същото време рискът е намалял в 42 държави. Както отбелязва Блумбърг, предпоставките за размирици в страните от Европейския съюз се увеличават на фона на по-високите цени на енергията. В развиващите се страни общественото недоволство се обяснява с повишаването на цените на храните и със страховете от световна продоволствена криза. Подчертава се също, че рисковете ще се увеличат през следващите месеци.


Очаква се есента и зимата в Европа да изострят енергийната криза и да увеличат разходите за живот. Сушата и недостигът на вода в много страни ще доведат до повишаване на цените на храните, което може да доведе до местни протести в най-засегнатите райони.


Списъкът на страните с повишен риск от социални вълнения включва, наред с други, Кипър, Германия, Норвегия, Полша и Украйна. През 2023 г. се очаква рисковете да се увеличат в Германия, Нидерландия и Швейцария, наред с други държави.


По-рано главният анализатор на Verisk Maplecroft Торбьорн Солтведт заяви пред Ройтерс, че Германия и Норвегия са някои от развитите икономики, които изпитват смущения в ежедневието си поради работнически акции - тенденция, която вече се наблюдава в Обединеното кралство.


"Нека не забравяме, че все още са налице някои от последиците от пандемията COVID, които играят роля в това със съществуващите все още смущения във веригите за доставки", добави и главният анализатор Химена Бланко.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3311 |31.08.2022 50 000 случая са регистрирани от маймунска едра шарка в света . 0| 2762 |29.08.2022 Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС се събират извънредно заради цената на газа . 0| 11438 |29.08.2022 Британското разузнаване: Путин уволни и отстрани военния министър Шойгу заради застоя на войната в Украйна . 0| 2680 |26.08.2022 Отстраниха Смиляна Нитова от борда на ДКК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads