Реклама / Ads
2| 2667 |19.05.2023 НОВИНИ

12 000 полицаи ще охраняват училищата в Сърбия, въвежда се системата ”Пазя те”

.
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че от днес ще започне прилагането на електронна система за сигнали за насилие над деца Източник: БГНЕС
Депутатите от сръбския парламент ще продължат днес дискусията по правителствения доклад за ситуацията със сигурността в Сърбия след двете масови убийства, които се случиха преди две седмици, съобщи Танюг. В дневния ред е гласуване на недоверие на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич.
 

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че от днес ще започне прилагането на електронна система за сигнали за насилие над деца на платформата "Чувам те", в превод - "Пазя те".

 

Вчера на заседанието на сръбския парламент, посветено на ситуацията със сигурността, Бърнабич каза, че в съответствие с работната програма на правителството до 2026 г. и приоритета за подобряване на безопасността на децата, младежите и учителите, в образователните институции са предприети дейности за въвеждане в експлоатация на електронна система за регистриране на насилие, която ще използват гражданите и компетентните органи и институции в рамките на националната платформа за превенция на насилието с деца.

 

Това е платформата "Чувам те", в превод "Пазя те", каза Бърнабич.

 

"Освен видеозаписи, с лекции по различни теми, свързани със сигурността и насилието между връстници, в платформата е създадена система за сигнализиране на насилие, която ще се използва от граждани, компетентни органи и институции“, каза министър-председателят.

 

Тя подчерта, че 12 368 полицейски служители от пътна и криминална полиция вече са започнали и ще продължат да осигуряват охраната на 1832 училища - държавни и частни, предаде БТА.

 

"Разположени са максимален брой полицейски служители в обществени места и обекти, където се намират и събират голям брой граждани.

 

Предприемат се интензивни дейности по контрол за притежание и носене на оръжие, събиране на информация за неразрешено притежание и носене на оръжие.

 

В района на Белград се провежда акция "Салус“, която връща сигурността на гражданите“, каза министър-председателят.

 

По думите й акция „Салус“ се провежда от 8 май от 8:00 до 22:00 часа, като полицейски служители извършват наблюдение на критични места във и около учебните сгради, установяват съмнителни лица, проверяват превозни средства и работят за наблюдение на сигурността.

 

"Полицейските служители са длъжни да обърнат специално внимание на ранното откриване на съмнителни дейности във всички училища по време на учебните занятия, пристигането и напускането на учениците“, каза Бърнабич.

 

Тя посочи, че МВР е подготвило стратегическа оценка на обществената сигурност за 2022-2025 г. година, която показва състоянието на обществената сигурност, идентифицира ключови заплахи и рискове за сигурността и предлага стратегически приоритети в работата на полицията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3052 |18.05.2023 МВР командирова 350 полицаи на морето, подкрепят ги колеги от Чехия, Румъния, Германия . 3| 2756 |17.05.2023 Съдят двамата полицаи заради катастрофата със загиналите френски гражданин . 2| 2857 |17.05.2023 Полицаи дебнат по улиците на София заради абитуриентските балове . 2| 2703 |15.05.2023 Демерджиев връчва нови пистолети на граничните полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads