Реклама / Ads
1| 3255 |06.02.2023 НОВИНИ

13 планински спасители с 5 обучени кучета тръгват за Турция, за да помагат на пострадалите от труса

.
Източник: БГНЕС
13 планински спасители към БЧК и пет обучени кучета се подготвят да тръгнат за Турция, в помощ на пострадалите от силните трусове там. Четирима от спасителите са от Банско и Разлог, каза пред БНР Атанас Уков, който е в групата:
 

"Доколкото знам, до момента имаме екип от 13 планински спасители, включващи пет водачи на спасителни кучета, заедно с кучетата. Тръгва се с товарни самолети и с наши джипове, които вероятно ще бъдат натоварени в тях, за да можем час по-скоро да опитаме да помогнем на пострадалите в съседна Турция.


От Планинската спасителна служба в Банско тръгва още началникът на базата Румен Байряков, както и двама колеги от Разлог с техните кучета. Аз също съм водач на куче и ще участвам в мисията с моето куче.

 

За съжаление, нищо добро не очакваме там. Да се надяваме, че ще успеем да помогнем. Със сигурност ще направим каквото можем, което е по силите ни. Ще дадем всичко от себе си. Дано да успеем да помогнем", посочи Атанас Уков.

 

Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана заминаха за Република Турция по-рано днес, където ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение, съобщават от пресцентъра на МВР.

 

В състава на модула са 58 служители от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

 

На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж.

 

Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието около 1800 км на собствен ход, уточняват още от МВР. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2944 |06.02.2023 България изпраща два “Спартана” със спасители в Турция . 0| 3048 |30.01.2023 Кметът на Перник: Спасителите на Сашко също търсят изчезналия Емил Боев . 4| 3275 |29.01.2023 САЩ разширяват военното обучение на украинците за промяна на динамиката на боевете . 0| 3056 |27.01.2023 България и Германия в сътрудничество за дуално обучение чрез работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads