Реклама / Ads
3| 2191 |05.10.2024 НОВИНИ

14 членки на Евросъюза искат ускорено връщане на мигранти

.
Мигранти
17 европейски държави, сред които водещите Германия, Франция и Италия, призовават Европейската комисия да прецизира правилата на ЕС за връщане на незаконни мигранти в родните им страни. Това показва писмо, изготвено седмица преди срещата на върха, на която се очаква миграцията да бъде включена в дневен ред, пише Euractiv.com. Основната идея е да се ускори връщането на мигранти.
 

Документът е подписан от 14 страни членки на ЕС и 3 от Шенгенско пространство - Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

 

Писмото идва след серия от избори в съюза, доминирани от въпроса за миграцията, и с признаци за нарастваща подкрепа за партиите, призоваващи за по-строг контрол.

 

„Основното послание, с което всички са съгласни, е ясен сигнал към Комисията, че се нуждаем от по-строга система с по-ясни задължения за сътрудничество от страна на връщащите се лица и с по-малко тълкуване от съда“, коментира дипломат. Подписалите твърдят, че сега действащите разпоредби оставят твърде много място за тълкуване - отварят пространство за решения на съдиите, а не на правителствата.

 

Миграцията вероятно ще бъде включена в дневния ред на лидерите на ЕС на 17-18 октомври, след като Германия отново въведе временни гранични проверки миналия месец. Френският премиер Мишел Барние пък каза, че Париж ще обмисли подобни ходове.

 

Коалиционното правителство на Германия втвърди позицията си по отношение на миграцията след скока на пристигащите хора и на нарастването на подкрепата за опозиционните крайнодесни формации и на консерваторите. Миналата седмица австрийските гласоподаватели дадоха първа в историята победа на антиимиграционната, евроскептичната и приятелска на Русия Партия на свободата, описва бекграунда на събитията "Ройтерс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2412 |05.10.2024 Министър Карадимов: Сериозен интерес на китайски и турски инвеститори в България . 8| 2188 |05.10.2024 Политолог: Електоралната периферия от 1-1.5 млн. българи вече не гласува . 15| 2602 |05.10.2024 Иво Инджев: Няма в днешно време такова нещо като палестинска кауза, арабите не приемат палестинците . 5| 2147 |05.10.2024 Зеленски ще представи своя „план за победа“ на 12 октомври в базата "Раймщайн"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads