Реклама / Ads
37| 9374 |02.03.2023 ГЛАСЪТ

145 години стигат! Освобождението ни е българско дело, платено с кръв и хиляди животи!

.
Дълбока благодарност към всички руски, румънски, украински, финландски и други воини, загинали във Руско-турската война от 1877-1878 г. Русия през тази война е на страната на българите, които последни продължават да са част от Османската империя. Руските интереси за приближаване до проливите и налагане на руско влияние на Балканите, изиграва положителна роля за откъсването на България от империята на Високата порта.
 

145 години оттогава. 145 години се прекланяме пред руските освободители и издигаме паметници, кръщаваме улици и селища на тяхно име.

 

Но истината е съвсем друга. Признателността ще я има и трябва да я има. Но не в щедрите размери, с които възхваляваме Русия, за сметка на нашите собствени заслуги за българската свобода.

 

200 хиляди руски воини са напоили с кръвта си българската земя, загивайки за свободата на България. Това са думи на руската посланичка в София Елеонора Митрофанова по повод миналогодишния 3 март. Това не просто е невярно, това е умишлена лъжа. Тя е повтаряна десетилетия наред и е заела незаслужено място в съзнанието на много хора. Такава е целта на руската/съветската пропаганда. Да бъдем благодарни во веки веков и зависими също во веки веков.

Фактите говорят друго.

В Уикипедията на руски език много ясно е записано, че жертвите през т.нар. Освободителна война са 15 567 души. На територията на България загиват 11 905 човека, а на Кавказкия фронт – 3662 души.

 

Подобни са данните, които са официално описани от медицинските служби на руската армия. Дори се пояснява, че на много места дори не са разгръщани военни болници и лазарети, което води до смъртта на много ранени след водените сражения.

По данни на руските консули на българска територия след Руско-турската война от 1828-1829 г. над 120 хиляди българи са дали живота си в предишните войни на Русия с Турция. Това са българи, които са се включвали доброволно в руските военни кампании – около десет на брой преди да дойде ред на „нашата война“, завършила със Санстефанския договор. В тези войни независимост извоюват/получават Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина и пр. Но не и България. Това трябва да се знае и помни.

 

Както и че българското население не е чакало смирено някой да му поднесе свободата на тепсия. Въстанията – преди Априлското – се редуват едно след друго. Нещо повече: от доклади на руски дипломати и военни съгледвачи през 1830-те години, в България е готвено мащабно въстание, което е трябвало да избухне в Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Видин, Враца и други райони. По нареждане на външно министерство при императорския руски двор, руските пратеници по нашите земи са възпрели избухването на бунта с мотива, че моментът е неподходящ и Русия няма намерение да подкрепи подобна масова военна изява… Всичко това е описано в докладите на руските представители в различни вилаети на Османската империя.

 

Априлско въстание! Българската величествена, трагична и кървава епопея.

За по-малко от месец на подем към свобода и люти битки с турски войски загиват около 30 000 души. При население по онова време около 3,5 милиона.

За сравнение в Гражданската война в САЩ, известна още като войната между Севера и Юга от 12 април 1861 – 9 април 1865 г., общо 4 години, загиват 68 хиляди души. По онова време населението на Щатите наброява над 30 милиона.

 

Общо през периода на Февруарската и Октомврийската революции (определяни днес от много историци като преврати…) от 1917 г. са дадени около 4000 жертви. Много, много повече са избитите през последвалата гражданска война, като най-смъртоносна е жътвата по време на „червения терор“ и „белия терор“… Но в случая говорим за война, в която руснаци убиват руснаци.

 

Роден съм и съм израснал в Плевен, наричан от мнозина и до днес "град на българо-руската бойна дружба". Клише е, но истината е, че и аз като останалите плевенчани изпитвам човешка признателност към всички, които са загинали в боевете за Плевен, Гривица, Долни Дъбник и пр. Родът ми е свързан с този период от войната. И това ще се помни - поне още едно-две поколения. Макар да не съм съвсем убеден. Но патетиката, напомпаните речи и клетви за вечна дружба и пр. ми идват в повече. А и не ми е приятно непрекъснато да ми повтарят, че трябва да бъда благодарен и това да се вменява като някакво задължение или даденост. Благодарността е светоусещане и осъзнато чувство.

 

Българското Възраждане е може би най-светлият, но и най-трагичният период в цялата ни история. Изключвам падането на България под османско владичество, плод на множество обстоятелства, не всички в полза на управлявалите тогавашна България.

Целият 19 век – а и преди това – българите не са били смирено племе, примирило се с трагичната си съдба. Съпротивата е избухвала в различни краища, в села и градове, в Балкана и къде ли не още. Хиляди българи са загинали в освободителните движения на Крит, Гърция, Сърбия, Босна и на още десетки места. Воювали са като тигри в състава на руски части срещу турската армия в не една и две войни. Дори не знаем за всички тях, да не говорим за имената им.

 

Те са напоили с кръвта си българската свобода. Няма да изброявам най-големите от тях – знаете ги, надявам се! И все пак: Раковски, Левски, Ботев, Бенковски, Караджата… Не знаем дори къде са костите на много от тях.

 

И няма техен паметник, пантеон в българската столица! Край тях да минават всички българи, чужденци и политиците ни, когато отиват в сградата на най-висшия орган на държавата – Народното събрание. Децата от малки да знаят къде са великите българи. Вместо това, откъдето и да минем през София, Пловдив, Варна и други градове, неизменно сме обкръжени от улици и паметници с руски/съветски имена. Да прощавате, но това е някаква извратена признателност.

 

По тази тема тепърва ще говорим, спорим и показваме премълчавани доскоро доказателства.

 

3 март. Важна дата, но не е нашият празник. Свободата е начената в десетките бунтове и въстания и издигната във висинето с байрака и величавия надпис: Свобода или смърт! Те освободиха България! ТЕ!

Всичко друго са чужди сметки, преговори, договорки и интереси. Затова в нито една друга балканска държава няма национален празник, посветен на някоя от руско-турските войни.

 

Затова ще припомня за пореден път думите на Караджата, когато той и четниците са обградени от всички страни: Една кръв ни остана, и една земя да я попие!...

 

145 години стигат!

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 33523 |10.11.2022 Гледахте ли Бойко по телевизията? Змея 33 години чака някой да го утрепе, но няма кой . 0| 10922 |02.05.2022 С ядене и пиене почитат Бенковски 10 години след смъртта му, участва и предателят . 21| 16464 |11.11.2021 32 години „игра на калмари“ в български вариант – зловещ модел и погубени съдби . 13| 14123 |23.08.2021 В Афганистан знаят от 8 години за талибаните, а ние от 12 за Борисов – защо сме шокирани тогава?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads