Реклама / Ads
33| 15691 |19.09.2024 ГЛАСЪТ

В БГ психиатрията: Псевдо сноби вият срещу успелите, банкянски форхенд и ченгета в групов сеанс. А жертвите?

.
Омразата е смъртоносна...
В България от доста време омразата се разгръща мощно и във всичките си форми. Особено активна е тя в социалните мрежи, където ни връхлитат със „сестра“ й агресията. Техен обект най-често са хората с различно мнение и постигналите успехи в различни области. Възпалените мозъци често ни биват представяни като „друга гледна точка“ или „алтернативно мнение“. Всъщност това са сърдити човечета, които ненавиждат всичко различно от тях.
 

Кой знае защо институции, политици, а и някои медии подминават великодушно проявите на пещерната омраза, през която в общественото съзнание като тумор се настанява чужда пропаганда – най-често протупинска. Целият Запад е „джендъри и либерасти“, а Кремъл „брани християнските ценности“. Брани? Като избива хиляди цивилни, изнасилва, разрушава и опожарява независима държава като Украйна? Като въоръжава Хамас, Хизбула и хутите за атаки срещу Израел и търговски кораби за всяване на ужас от нови войни?

 

Споменавам, дори подчертавам, че намесвам путиновата пропаганда, защото тя е изградена изцяло на омразата. Още по-отвратително е, че тази пропаганда обвинява други, че мразят Русия и тя е принудена да убива и да извършва престъпления срещу човечеството, за да се защити. Това се налага и у нас чрез руските проксита, готови на всичко, за да "изпълнят задачата". Спомнете си крясъците и клетвите срещу Лятната олимпиада в Париж, която доказа, че милиони хора на планетата могат да бъдат обединени от идеята за мирен свят и спорт.

 

Превръщат ни в психиатрично отделение или клиника, а ние мълчим като овце.

 

***

Епизод от отделението с режим на „заключените врати“

 

Пациент, измъкнал се от лекарския надзор, се нахвърля яростно върху световни музиканти. Последният път нарече Андреа Бочели „Разплакан садизъм, кич, благоприлична чалга…“. Очевидна патология, защото Бочели никога не се е сравнявал с Енрико Карузо или с Лучано Павароти.

 

А какво да кажат художниците, които не са на нивото на Микеланджело, Леонардо и Рубенс? А музиканти, които не са равни до Моцарт, Бах и Гершуин?

За въпросния психар е важно да се нахвърли върху Тейлър Суифт, Адел, Мадона, Ед Шийрън, Селин Дион, Андре Рийо, Ричард Клайдерман и други, защото не били класата, която той си представя. Всъщност той е ниво, което в най-добрия случай би му позволило да носи куфарите на някого от изброените.

 

Чрез хулите пациентът от „заключените врати“ жадува да влезе в дневния клюкарски оборот, което го издига в собствените му очи. Освен това разчита популярността, докопана по този подъл начин, да вдигне цената му с няколко копейки пред едни други хора.

Толкова елементарно, че чак тъжно.

 

Интересен факт в този патологичен случай е, че обикновено агресивните постове той пише в малките часове на нощта, а на другия ден ги изтрива, явно по време на мъчителната раздяла с махмурлука… Както пееше Висоцки:

 

Ой, где был я вчера — не найду, хоть убей,
Только помню, что стены с обоями.

 

***

Втори случай от стая №6, пациентът в която е лишен от разходка в двора

 

Недодялан пациент напада грозно Григор Димитров заради демонстративния мач с Новак Джокович в София. Тенисистът ни, вие човечето като сирена на Гражданска защита, правел всичко това за пари, бил родоотстъпник, негодник и пр. Не го интересува, че тенис шоуто е с благотворителна цел в помощ на деца в неравностойно положение. На такива деца фондацията на Гришо помага от години без да вдига шум и ПР. Но това не е важно, позорно било, че първата ни ракета не участва в отбора за купа „Дейвис“. Това го правел същият неблагодарник като Бербатов, който преди време се отказа от участие в националния отбор. За причините – нито дума.

 

Замислих се, откъде се захранват толкова много злъч и злоба и изведнъж се сетих: Григор не изигра нито веднъж няколко геймчета с Бойко Борисов, в които Банкянския да го съкруши с „прочутия“ си форхенд… Мъка.

 

Сетих се още, че гневният медиен субект организираше тенис турнир, който Бойко печелеше по право, „мачкайки“ конкурентите наред… Славни времена.

 

***

Случаят с 3-а зала, където се провежда групова терапия

 

Полицаи разкриват бус с мигранти в София. Започва гонка, скоростта е 200 км/ч, ситуацията – като в „Бързи и яростни“. По време на екшъна престъпника-трафикант блъска кола и жена, оказали се пътя му. Пострадалата е откарана спешно в болница с множество травми. След като лекари и сестри успяват да се справят със ситуацията и раните на пострадалата, на сцената се появяват униформени от 5 РПУ в столицата. Те авторитетно и строго съобщават на жената, че трябва да й направят полеви тест за наркотици и алкохол. Тя се съгласява и само след минути положението й се променя драстично. Тя вече е заподозряна в престъпление, защото дрегерът е показал наличие на опиати.

 

Оживялата по чудо само преди час жена е отведена под охрана в районното. Там е държана 16 часа на един стол, а в продължение на 2-3 часа е оставена в компанията на трафиканта, който за малко не я е размазал на улицата. Жената твърди, че в живота си не е докосвала наркотични вещества и дори не е запалвала цигара. Но униформените са непреклонни и ето, че жертвата вече е заподозряна, колата й ще бъде отнета, шофьорската книжка също и т.н. и т.н.

 

Не знам как медиците ще класифицират този случай, но аз се размечтах да видя реакцията на полицейски шеф или полицай, на които съпругата, дъщерята, сестрата или майката са попаднали в лапите на техни колеги със същите амбиции за "строго, но справедливо".

 

За сведение на всички: В МВР отказаха да бъдат тествани за наркотици, защото дрегерите много често отчитали грешно. Науката напреднала ли е достатъчно, за да анализира въпросния казус?

Други ченгета по същото време сториха всичко по силите си да помрачат настроението на хилядите почитатели на тениса, отишли в Арена София за спектакъла на Ноле и Гришо, създавайки необясним хаос след края на шоуто при напускането на колите от паркинга до залата. Хаос е най-щадящата дума за сътвореното на кръговото на 4-и километър.

А болница „Св. Наум“ е на една крачка, както се казва. Там помагат на хора в пароксизмални състояния – МВР да се запознае…

 

Според американски психолози най-честата проява на агресия от страна на полицаи се дължи на техните собствени проблеми, които те не могат или не знаят как да разрешат.

Е да, но ние какво сме виновни, та си го изкарват на нас?

 

По-скоро една „метла“ в МВР а ла „Серпико“, както в Ню Йорк, би свършила повече работа.

 

***

Мизантропия е обща омраза, неприязън или недоверие към човешкия вид, човешкото поведение или човешката природа. Мизантропите смятат, че повечето хора са сбор от недостатъци и това е поправимо единствено чрез радикални действия. Лагери или още по-крайно нещо, например. Себе си обаче мизантропите смятат за по-висши от останалите. Мизантропията понякога се свързва с деструктивен мироглед, насочен към нараняване на другите, или опит за бягство от обществото.

Българският мизантроп мрази, защото така. Успелите са му  черни пред очите, защото се смята за ощетен. Опитва да прикрие изкривеното си злобното лице зад псевдо снобски и патриотични опуси. Кафка казва: Всичко, в това число и лъжата, служи на истината. Защото сенките не могат да угасят слънцето.

 

Затова грачат, храчат и стрелят по всички, които следват девиза на Албер Камю „Всеки ден е щастие“.

 

Това ги убива, както светлината мрака.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10471 |16.09.2024 Радев е много повече от „мъж за гушкане, а Консултативният съвет – от ситкома „Къде е батко“. Дали? . 38| 11368 |15.09.2024 Случайност или престъпление: Изключена ли е диверсия за разбилия се самолет в Граф Игнатиево? . 14| 8900 |13.09.2024 И гаргите вече не се плашат от Путин, но той има от какво да се страхува. Педофил поискал убежище в Русия . 58| 9131 |10.09.2024 Къде е Путин? Русия разлюляна, Москва трепери от HIMARS, краят на войната идва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads