Реклама / Ads
0| 5208 |21.08.2015 НОВИНИ

1500 заявки за саниране има до момента

.
Заявления за саниране на сгради все още се приемат от общините. Това обяви Десислава Йорданова, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството в сутрешния блок на БТВ.
 

 Близо 1500 заявки за саниране по Националната програма за енергийна ефективност са подадени до този момент, 1350 са одобрените. кандидатстването продължава. Тя напомни, че изискването за 100% декларации от живеещите в една сграда е променено на 95%, защото често собственици са в чужбина или не могат да бъдат открити по други причини. Остава обаче изискването всички да осигурят достъп до апартаментите. Друго изискване е кооперацията, която кандидатства за саниране, да има поне 36 апартамента. За панелки, строени преди 1975 г. има изключение – може апартаментите да са 32, уточни Йорданова.

 

Във включване по телефона, председателят на сдружението, което първо се отказа от саниране Пейчо Пашов от Кърджали, защото не искат да връщат пари за реконструкция на сградата. "Идеята е прекрасна, но е опорочена от методическите указания, съпътстващи програмата. В договора, който е сключен с министерството съществуват чл. 8 и 9, които едностранно решават някои въпроси и собствениците нямат възможност да се защитят. Когато някой не осигури достъп, тогава всички солидарно заплащат направеното от фирмата изпълнител. Чл. 9 регламентира правото на еднократно прекратяване на договора. Това ни притеснява", обясни Пашов. "След като извършихте промяна в методическите указания се питаме кой носи отговорност за проблемните 5% от собствениците, които отказват достъп до своите жилища. Коя е институцията към която да се обърнем, ако се приложи чл. 9?", попита Пейчо Пашов.

 

В отговора си Десислава Йорданова обясни защо съществуват тези членове в договорите. "Променихме осигуряването на съгласие на 100% от собствениците. Даваме възможност, ако има трудност да се открият собствениците, да не се спира процеса на обновяване на сградите. Осигуряването на достъп касае въпроса да се направи цялостна реконструкция на сградата, въпреки отказите". Ако не може да се завърши обновяването на сградата средствата трябва да се възстановят, призна Йорданова. Тя призова да се говори със собствениците, които са против, за да не се възпрепятства процесът, но това е задача на етажната собственост. Тя уточни, че това се налага, защото целта е да се завърши цялостната реконструкция на сградата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4938 |12.07.2015 Червени депутати: Има сериозно забавяне на програмата за саниране . 4| 5341 |05.06.2015 Парадокс! Токът скача с 9% след санирането . 7| 4328 |19.04.2015 Улесняват санирането на панелките . 12| 4397 |07.03.2015 Цветанов в тон с Борисов: Вучков не избра момента за оставката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads