Реклама / Ads
3| 3669 |02.08.2024 НОВИНИ

Експерт: Губим над 8 млрд. лв. по ПВУ заради забавеното саниране?

.
Саниране
България е на първо място в ЕС по процент на енергийно бедни граждани за 2020 г. и повишаването на енергийната ефективност на жилищата е главното и основно решение за преодоляването на тази бедност. В същото време държавата на практика бездейства, макар да е извадила енергийната ефективност като приоритет. Това коментира арх. Веселин Веселинов, специалист енергийна ефективност и "устойчива" архитектура.
 

"Официално енергийната ефективност е приоритет, но в действителност пътят за постигане на целите е доста дълъг... За десетина години е обновен едва 4% от жилищния фонд или да кажем около 2400 сгради, а в действителност са идентифицирани над 65 000 многофамилни и над 1.2 млн. еднофамилни жилища сгради, които подлежат на саниране.", каза още той по Блумбърг.

 

Обновяването на жилищния фонд в момента се случва основно по ПВУ, в който първоначално е заложен бюджет от 2 млрд. лв. Все още няма краен резултат от класирането на кандидатствалите, като МРРБ се оправдава с многото жалби от неодобрени проекти. Това забавяне може да доведе до неизпълнение на програмата, тъй като нейният срок е до август 2026 г.

 

"България може да загуби над 8 млрд. лв. по цялостната програма, респективно доста големи суми и по програмите за саниране."

България си е поставила за цел до 2030 г. да бъдат санирани над 19 млн. кв. м жилищна площ, но тази цел е крайно оптимистична, каза Василев.

 

"Експертите очакват, че могат да бъдат постигнати едва 25%, или около 5 млн кв. м жилищна площ."

 

Техническото консултиране и архитектурното проектиране са особено важни за постигане на добра енергийна ефективност на сградите. Освен качествен контрол на изпълнението, добавяне на сградни елементи при нужда, шумоизолация, ВЕИ елементи, много е важно системите за отопление и охлаждане, ВиК и ел. инсталации да покриват нуждите за добра енергийна ефективност.

 

"Една възможност за бизнеса, която в България се пропуска, е производството на префабрикирани елементи в заводски условия, като фасадни елементи, които да се монтират с кран. Това пести време и цена."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2717 |02.08.2024 Турция блокира достъпа до Instagram, след като високопоставен съветник на Ердоган се оплака от цензура . 3| 12613 |02.08.2024 Министър Гвоздейков реже още глави - на шефове на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ . 3| 2459 |02.08.2024 Шофьорът, причинил катастрофата на бул. "Тодор Александров", е с положителна проба за кокаин . 3| 8228 |02.08.2024 Медвадев заплаши Молдова, тръгвала по пътя на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads