Реклама / Ads
6| 4011 |20.04.2020 НОВИНИ

160 военнослужещи се прибраха след мисия на НАТО в Афганистан

.
Източник: Министерство на отбраната
Военнослужещите от 39-ия български военен контингент се завърнаха след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан ”Решителна подкрепа”. След тест за коронавирус и медицински прегледи военните ще бъдат оставени под карантина.
 

Контингент е в състав до 160 военнослужещи, със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. По време на мисията те са изпълнявали задачи по охрана на вътрешния периметър на базата "Летище "Кандахар", контрол на автомобилния и пешеходния трафик в базата, както и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия, съобщават от Министерството на отбраната.

 

За опазване на здравето на военнослужещите, които се завръщат от участие в международни учения и операции, са разработени противоепидемични оперативни процедури заедно с органите на Военномедицинската академия. В изпълнение на разпоредбите, след преминаване на тест за COVID-19 и задължителните рутинни медицински прегледи, военнослужещите от 39-ия контингент ще бъдат настанени под карантина за необходимия период от време.

 

По думите на началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подготовката и сертификацията на 40-ия български военен контингент за участие в мисията са съвпаднали с началото на световната пандемия от COVID-19. "Благодарение на взетото тогава решение днес ротацията на военните ни контингенти е извършена успешно и по план", съобщава той.

 

На церемонията по посрещането на контингента на Летище "София" е присъствал бригаден генерал Валентин Кръстев - началник на щаба на Съвместното командване на силите /СКС/.  Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на СКС, под ръководството на подполковник Иван Петров - началник на формированието, са осигурили граничните и митническите процедури на летището, а специализиран екип от Сухопътните войски е направил дезинфекция на багажа на контингента, информират още от министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 69236 |20.04.2020 Милен Цветков – какво ще се случи и какво не след смъртта му . 7| 7152 |20.04.2020 Тихомир Безлов: Може да последва завземане на бизнеси . 41| 15323 |19.04.2020 Милен Цветков е загинал след тежка катастрофа . 23| 4964 |19.04.2020 Тръмп: Ще разследваме ”странните” обстоятелства около възникването на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads