Реклама / Ads
0| 4379 |05.08.2016 НОВИНИ

167 служители на научния съвет в Турция са уволнени

.
Реджеп Ердоган
Турските власти са освободили от работа 167 служители от Съвета за научни и технологични изследвания. Това съобщи телевизия НТВ, като се позова на министъра на промишлеността Фарук Йозлю.
 

Последните събития са част от чистката след неуспешния опит за преврат от 15-и юли. Над 60 хиляди души от армията, съдебната система, държавните институции и образованието бяха задържани, уволнени или разследвани вследствие на подозрения, че имат връзки с мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен. Анкара обвинява него, че е главният организатор на пуча. Гюлен живее от години в САЩ и отрича обвиненията.

 

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще "задуши" бизнеса, спонсорирал мрежата от училища и благотворителни организации на проповедника Фетулпах Гюлен, съобщи Ройтерс.

 

Тези, които финансираха превратаджиите от 15 юли, ще бъдат третирани като самите тях, каза Ердоган пред бизнес лидери в Анкара.

 

Междувременно съд в Истанбул издаде заповед за арестуване на Гюлен по обвинения, че е дал заповедта за военния бунт, струвал живота на повече от 240 души. Самият проповедник, който вече 17 години живее в Съединените щати и осъжда публично опита за преврат, коментира, че заповедта за арестуването му е още едно доказателство за авторитарните стремежи на Ердоган и за зависимостта на турската съдебна система.

 

Представител на Държавния департамент съобщи, че американското правителство анализира нови документи, предоставени от турската страна във връзка с искането за екстрадиране на Гюлен.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Турция на 21 август. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Франс прес. Визитата на Кери ще бъде първата на високопоставен представител на Запада след опита за преврат от 15 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7019 |05.08.2016 Само във Фрог: Още 4-ма в ареста за побоя, свързан с общинския съветник от ДПС . 0| 4239 |04.08.2016 Внимание! Телефонни измамници се представят за служители на ЧЕЗ . 2| 7221 |04.08.2016 Жертва на общински съветник от ДПС: И в лагерите на смъртта не са ги били така . 0| 4009 |03.08.2016 Съветът за сигурност на ООН заседава заради изстрелване на балистични ракети от Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads