Реклама / Ads
0| 2255 |21.10.2024 НОВИНИ

Фетхуллах Гюлен: От съюзник на Ердоган до враг номер едно на властта в Турция

.
Живеещият в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен години наред се измъкваше от лапите на турския президент, който го обвини в организирането на неуспешния преврат през 2016 г., пише АФП.
 

След близо 25 години живот далеч от родната си страна Гюлен е починал в болница през нощта, съобщи турската обществена телевизия, като се позова на групи, близки до 83-годишния проповедник, предаде БГНЕС.







Ръководителят на влиятелната група „Хизмет“ се превърна в заклет враг на президента.

 

Правителството на Ердоган го обвини, че ръководи „терористична“ организация, както и че е организирал опита за сваляне на президента през 2016 г.

Но Гюлен настояваше, че Хизмет - на турски „служба“ - е просто мрежа от благотворителни организации и предприятия.

 

Двамата някога са били съюзници.

 

Ердоган се възползва от мрежата на Гюлен, за да укрепи властта си, след като стана министър-председател през 2003 г. в лицето на закостенялата светска върхушка.

 

От съюзник до заклет враг

 

През 2010 г. започна да се очертава напрежение, което се превърна във вражда три години по-късно, когато корупционен скандал разтърси най-близкото обкръжение на Ердоган.

 

Ердоган обвинява Гюлен, че е организирал разследването за подкупи чрез мрежата си от поддръжници в съдебната система и полицията, превръщайки го в „обществен враг номер едно“.







Оттогава насам Ердоган обвинява влиятелния духовник - чието движение присъства на всички континенти с разклонената си мрежа от обществени училища - че ръководи паралелна държава, чиято цел е да го свали от власт.

 

Това се засили след предотвратения опит преврат през юли 2016 г., който според Ердоган е бил подготвен от бившия му съюзник.

 

Непосредствено след това властите взеха мерки срещу поддръжниците на проповедника, или „гюленистите“.

 

Близо 700 000 души бяха подведени под отговорност, а около 3000 бяха осъдени на доживотен затвор за участие в преврата.

 

По време на безпрецедентната чистка повече от 125 000 служители в публичния сектор бяха уволнени или временно отстранени от работа, включително около 24 000 военни и хиляди съдии.

 

Властите затвориха частни училища, медии и издателства.







Турските разузнавателни служби също така организираха множество задгранични операции в страни от Централна Азия, Африка и Балканите, за да открият предполагаеми поддръжници на Гюлен.

 

От анонимност до духовен водач

 

Гюлен е роден в източната турска провинция Ерзурум. Според публичните регистри това е станало през 1941 г., но самият Гюлен твърди, че е роден през 1938 г.

Въпреки че през 70-те години на миналия век той е „просто още един имам“, Гюлен бързо се превръща в „духовен лидер на огромна общност с милиони поддръжници“, пише изследователят Байрам Балчи.

 

Поддръжниците му „присъстват във всички сектори на икономиката, в образованието, в медиите, а също и в администрацията“, казва Балчи, изследовател в Парижкия институт за политически изследвания (Sciences-Po), в проучване от 2021 г.

 

„С вкус към тайната и влиянието, и дори към манипулацията и сплашването... Движението на Гюлен много прилича на различни католически движения като йезуитите, Opus Dei и други, от които явно е черпило вдъхновение“, уточнява той.

 

Турските власти наричат движението на Гюлен „терористична организация ФЕТО“.







Понякога то е описвано като „секта“, за чиито членове се знае, че си помагат в бизнеса и от тях се очаква да отделят време или пари, независимо дали са студенти, домакини или богати бизнесмени.

 

През 1999 г. Гюлен се премества в американския щат Пенсилвания, уж по здравословни причини.

 

Въпреки многобройните опити на Турция да го екстрадира, Гюлен води отшелнически живот в изгнание в покрайнините на Поконос - живописен планински и горист район в Пенсилвания

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 10394 |21.10.2024 Партийни мутри налитат от екрана. Могат ли медиите да ги изпратят в политическата морга? . 0| 2209 |21.10.2024 Тръмп раздава пържени картофи, а Харис посещава църкви в Джорджия /видео/ . 8| 2220 |21.10.2024 Юлия Навалная: Възнамерявам да стана президент на Русия . 0| 2267 |21.10.2024 Съдията от ВАС Василка Шаламанова е назначена за зам.-министър на правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads