Реклама / Ads
2| 2341 |29.03.2024 НОВИНИ

"1984": Туитър продава всичко, което пишем в мрежата, на разузнавачи?

.
Илон Мъск Източник: БГНЕС
Може би, не бихме имали против разузнавачите да притежават нашите лични данни, ако са такива симпатични хора като Джеймс Бонд. Но в противен случай, едва ли много хора биха се зарадвали на информация, предполагаща, че социалната мрежа Х, известна преди като Twitter, подава потребителски данни към разузнавателните агенции и правоприлагащи органи в САЩ, съобщава Futurism.
 

Практиката е продължила и след като Twitter бе закупен от Илон Мъск.

 

Социалната мрежа през по-голямата част от последното десетилетие е замесена в съдебен процес срещу правителството на САЩ за по-голяма прозрачност на практиките му за наблюдение в платформата. Съдебният процес продължи и при Мъск, след като той пое управлението през 2022 г. Когато Върховният съд в крайна сметка отхвърли иска през януари, Мъск написа, че това е "разочароващо".

 

Но сега новополучените имейли могат да накарат магната,  който отдавна твърди, че е защитник на свободата на словото, да се изчерви и то сериозно. The Intercept съобщава, че въпреки че се обявява против държавния шпионаж, компанията за социални медии през цялото време тихо е печелила от него като е продавала потребителски данни с ясната цел да бъдат използвани от правоприлагащите органи.

 

В статията се посочва, че според доклада на The Intercept данните от Twitter се продават на фирмата за наблюдение Dataminr, която използва AI технология за постоянен мониторинг на публичната активност в социалните медии. Тя от своя страна има сключени договори с редица разузнавателни служби във Вашингтон.

 

По този начин нейните клиенти, често правоприлагащите органи, могат да получават персонализирани предупреждения в реално време за това, което се случва онлайн, което им помага да реагират на природни бедствия или - което е много по-зловещо - да шпионират протести, отбелязва The Intercept.

 

В имейли между Dataminr и Сикрет сървис на САЩ, получени с искане по Закона за свобода на информацията, се разкрива, че фирмата за наблюдение плаща за специален достъп до "водопад" от данни от Twitter. Изпратени през юли 2023 г., те също така потвърждават, че тази практика е продължила и при Мъск.

 

"Dataminr има уникални договорни отношения с Twitter, при които имаме достъп в реално време до пълния поток от всички публично достъпни туитове", казва представител на компанията в имейл до правителствената агенция, според доклада. В друг имейл Сикрет сървис потвърди естеството на отношенията: "целият смисъл на този договор е да се използва информацията за целите на правоприлагането", се казва в него.

 

Освен че противоречи на ценностите на иска, тази практика е в разрез и със собствените политики на Twitter, отбелязва The Intercept, които забраняват "провеждането или осигуряването на наблюдение или събирането на разузнавателна информация" .Но има тънка техническа подробност: данните не отиват директно при правителството, а по-скоро се отдават под наем на посредническа фирма за данни, която на свой ред отдава данните под наем чрез сигнали в реално време на правителствени агенции.

 

"Макар да оценявам, че може да има някаква символична разлика между това да се предоставят директно на правителството детайлни данни и да ги караме да пресяват това, което купуват от брокери на данни, крайният резултат все пак е, че потребителските данни се оказват в ръцете на правоприлагащите органи, и този път без никаква правна процедура", казва пред The Intercept Дейвид Грийн, директор по гражданските свободи във Фондация "Електронна граница".

 

Изданието уточнява, че това е практика, започнала много преди Мъск да поеме управлението, и Twitter със сигурност не е единствената платформа, която с удоволствие предоставя личните ви данни на федералните власти. Но от друга страна, това е точно този вид двуличие, което Мъск отдавна проявява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2318 |29.03.2024 Акад. Денков: Врагът на Путин не е НАТО, а демокрацията . 11| 4409 |29.03.2024 Главнокомандващият армията на Украйна ген. Сирски: Ако руснаците настъпят към Харков, той ще стане фатален град за тях . 10| 2344 |29.03.2024 Калин Стоянов призова за честни и почтени избори . 4| 2303 |29.03.2024 Задържаха журналистка, заснела последното видео на Навални жив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads