Реклама / Ads
6| 4846 |19.07.2010 НОВИНИ

2 500 плащат родители, които спират децата си от училище

.
Сергей Игнатов
Глобите за родителите, които не пускат децата си на училище, трябва да се увеличат значително. Това е позицията на министъра на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БНР.
 

Просветният министър взе участие в кръгла маса, водена от заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов, послетена на програмата на правителството на ГЕРБ в направление „Развитие на човешкия капитал".

По думите на Игнатов, ако парламентът приеме измененията в Закона за народната просвета, глобите може да се увеличат до 2 500 лева. В момента те са до 200 лева, което е толкова малко, че общините нямат интерес да ги събират, допълни Игнатов. В случай, че родителите не са в състояние да заплатят глобата, се обмисля в замяна да полагат общественополезен труд.

Не се предвижда да има данък "училище", каза министър Игнатов, с което опроверга публикация в столичен вестник.

Сергей Игнатов заяви категорично, че 5-годишните деца задължително трябва да ходят на детска градина и подчерта, че в Белгия, например, това се отнася за децата от 3-годишна възраст.

Той изтъкна, че въвеждането на задължителната подготовка на децата за училище има за цел да гарантира на всяко дете равен старт в първи клас. Другата цел е социализация, добави министърът.

По думите на Игнатов проектът поставя началото на гражданското образование на българските деца. „Българските деца ще се учат да уважават другите, да приемат и разбират различните", добави министърът.

Министърът съобщи, че е изпратил писма до кметовете на общини за готовността им да приложат промяната и съобщи, че между първо и второ четене на закона предстоят промени, за да бъде по-ефективен старта на новата мярка.

Родителите няма да плащат такси, ще плащат само храната за децата си до 2 лв. на ден, съобщи още Игнатов и уточни, че 50 ст. се поемат от държавата, тоест ангажиментът на родителите е да доплащат по 1,50 лв. на дете за храна дневно.

Игнатов съобщи още, че започват преговори за осигуряване на средства по еврофондовете за част от заплатите на учителите.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова е категорична, че аргументите, че децата ще бъдат лишени от игра не са състоятелни, защото играта ще е част от подготовката им за училище.

Симеонова съобщи, че е в ход проект, финансиран от Световната банка на стойност 40 млн. евро, който е свързан с инвестиции от ранното детство и е насочен към социалното включване. „Ще дадем шанс на общините да защитят проекти, в които да се прилага този подход и да се осигури на децата достъп до образование", съобщи тя.

Общините, които имат недостиг на детския ясли и градини ще могат по линия на този проект да изграждат социална инфраструктура, а тези с достатъчно детски заведения - да се ангажират с развитието на социални, образователни и медицински услуги, съобщи още Симеонова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5984 |27.05.2010 Спират трамваите по бул. "Витоша" . 0| 5728 |17.05.2010 Спират трамваите по Витошка през лятото . 7| 4664 |12.05.2010 РЗС: Цветанов с конспиративна чистка в съда . 2| 4697 |11.05.2010 Спират консумативите за болниците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads