Реклама / Ads
1| 3364 |30.12.2022 НОВИНИ

2022 в цифри: Сбогом пандемия, здравей война

.
Сбогом пандемия, здравей война. Европа не беше напълно възстановена от последствията от COVID-19, когато руската инвазия в Украйна доведе до скок на бежанците, рязко покачване на цените на енергията, нарастваща инфлация и нарастваща заплаха от рецесия.
 

Също през 2022 г. Джорджия Мелони стана първата жена и крайнодесен министър-председател на Италия, докато в Обединеното кралство Лиз Тръс беше най-кратко управлявалият премиер в страната.


От рекордни температури до все по-пренаселена планета, ето цифрите зад темите, които определят годината, според "Politico".


През 2022 г. Европа преживя първия голям конфликт на своя територия от Балканските войни през 90-те години на миналия век. В резултат на инвазията на Русия в Украйна милиони хора избягаха от страната. Към началото на декември в Европа е имало над 7,8 милиона украински бежанци, според оценки на ООН.


.

Бежанците, които са избягали от Украйна от 24 февруари, записани в европейските страни.


Търговията с Русия се свива, но...


ЕС прие девет пакета от санкции срещу Русия от февруари, до голяма степен насочени към отслабване на икономиката на страната. Успоредно с това блокът се опита да се откаже от руския енергиен внос, който съставляваше по-голямата част от търговията с Москва. Търговията с Русия е намаляла значително в резултат на това, въпреки че все още е малко по-висока като стойност от миналата година поради рязко нарастващите цени на енергията и суровините.

 

Ето вносът на ЕС от и износът за Русия и търговският баланс от 2018 г., в евро.


.
Стойност на търговията на ЕС с Русия през март-октомври 2021 г. и 2022 г. по категории


Цените на енергията


В края на тази календарна година държавите от ЕС се разбраха да наложат таван на цената на газа от 180 евро на база цените за три работни дни на холандската борса TTF.


Въпреки че са много по-ниски от пика, регистриран през август, цените на договор за месец напред в центъра на TTF са все още около четири пъти по-високи от преди две години..
Изправени пред заплахата от спиране на газа от Русия, страните от ЕС се запасиха със своите резерви, за да оцелеят през мразовитата зима.

 

Дял на запълнените хранилища за природен газ в ЕС през годината през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и среднодневната стойност за 2015-2020 г.


.
Право към рецесията


Брутният вътрешен продукт на ЕС се разшири през първата половина на годината в резултат на икономическо възстановяване след пандемията, но войната в Украйна и продължителната икономическа несигурност принудиха Европейската комисия да преразгледа своите прогнози за 2023 г. 


Очаква се ЕС да навлезе в техническа рецесия тази зима, преди постепенно да се адаптира през пролетта.


.
Прогнозите за растеж на реалния БВП на ЕС през 2022 г. и 2023 г., публикувани от Европейската комисия през 2022 г.


Икономическото забавяне се усложнява от растящата инфлация, предизвикана от нарастващите цени на енергията, храните и суровините.

 

Годишен темп на изменение на индексите на потребителските цени по категории. Европейският съюз е подчертан в лилаво.


.

Без крайнодясна вълна през 2022 г. 


Крайната десница пое управленското кормило в Италия, благодарение на голямата победа на "Братята на Италия" на Джорджа Мелони през септември. 


Резултатът в Италия обаче не е знак за по-нататъшен растеж на крайнодесните партии в цяла Европа. От 2019 г. насам има промени главно в крайнодесните лагери, а не цялостно нарастване на екстремистките десни партии.


.

.

Анархия в Обединеното кралство


Обединеното кралство преживя година на политически сътресения, преминавайки през трима премиери за толкова месеци между юли и октомври. Лиз Тръс, която спечели изборите за ръководство на Консервативната партия през юли след оставката на Борис Джонсън, се оттегли малко повече от месец след встъпването си в длъжност след провален бюджет за намаляване на данъците, превръщайки се в най-кратко управлявалия министър-председател в историята на страната. Тя беше заменена от Риши Сунак в началото на октомври.


.

Дни, прекарани на поста от британските министър-председатели след Невил Чембърлейн.

 

Промените в климата 


Европейското лято на 2022 г. беше белязано от екстремни климатични условия. Продължителните засушавания засягат големи части от континента, засягайки добивите на културите и спирайки водоснабдяването. Летните температури тази година бяха с 1,3 градуса по Целзий над средните - най-високата аномалия в историята.


.

Демографията 


Миналия ноември световното население достигна 8 милиарда за първи път, според ООН. Докато броят на хората на планетата се очаква да достигне връх от около 10,4 милиарда до края на века, коефициентите на плодовитост постепенно намаляват и няколко страни - повечето от тях в Европа и Югоизточна Азия - ще претърпят спад на населението през следващите 30 години. 


.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4136 |03.12.2022 Казваме сбогом на самолетния режим на мобилните телефони . 0| 2672 |19.09.2022 Радев си взе ”Сбогом” с покойната кралица Елизабет Втора . 0| 2776 |16.09.2022 Километрични опашки: Хиляди все още чакат за последно сбогом с кралица Елизабет II . 0| 2766 |28.07.2022 Себастиан Фетел казва „Сбогом“ на Формула 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads