Реклама / Ads
0| 3119 |19.12.2022 НОВИНИ

2022-ра е успешна за българската археология. Открита е богата колекция от разнообразни находки

.
Въпреки краткото време за проучвания и недостатъчно финансиране, приключилият Археологически сезон 2022 се оказа изключително успешен. Направените открития през тази година обхващат почти всички археологически периоди от праисторията до Средновековието. Те дават изключително ценна информация за бита на хората по българските земи.
 

В общо шестнайсет обекта са открити над 500 находки. Те обхващат: Родопите, през Сакар до Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучваните обекти включват селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости. Сред най-интересните са местността "Скритата могила" близо до с. Порой, средновековният манастир на Ахтопол, крепостите Лютица, Букелон, Калята и Кокалянски Урвич.

 

Край поморийското с. Порой са открити множество керамични съдове, които са различни по форма и големина, кремъчни, каменни и костени оръдия на труда, части от накити и фигурки. Сред богатата колекция от находки в селищната могила се откроява интересен наниз мъниста, който е изработени от кост, датиран в каменно-медната епоха.

 

И тази година редовните археологически разкопки на Античната крепост "Равадиново" отново се оказаха благодатни за изследователите, които в периода 2017-2022 откриха доказателства за добре укрепен обект, който е съществувал на територията на гръцката колония Аполония Понтика. Сред тях са амфорите от Тасос, Тасоския кръг, Хиос, Менде, Милет (датирани между първата половина на V в. пр. Хр. и III в. пр. Хр.).

 

Подводната археологическа работа в акваторията на Бургас и региона също се нарежда сред най-интересните проучвания през годината. Що се отнася до северното Черноморие, и през това лято проучванията на средновековна столица на Добруджанското деспотство – великолепната Калиакра, доказаха, че тя е незаменима част от богатото културно наследство на страната ни.

 

Друг интересен акцент на археологическата 2022 година са и откритията в Източните Родопи, в Ивайловградско, направени по време на редовните проучвания на Късноантична и средновековна крепост в местност "Балък дере". В богатата колекция от находки са бронзов съд за религиозни обреди (патера), глинена лампа с кръгъл резервоар и бронзова монета на император Проб (276-282г.), както и три монети от V в., които потвърждават хипотезата, че крепостта е започнала да действа именно в началото на V в.

 

Всички тези открития могат да бъдат разгледани до края на м. март 2023г. в експозицията "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022" в Националния исторически музей.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2980 |05.12.2022 Испанските изтребители си тръгват от България след успешна мисия . 5| 3265 |01.12.2022 Радев: „Българската Коледа“ обединява цялото ни общество около каузата на детското здравеопазване . 0| 3110 |17.11.2022 Педиатрията на ”Д-р Георги Странски” в Плевен получи нов ехограф от ”Българската Коледа” . 0| 2920 |10.11.2022 WINBET и Българската федерация по ръгби подновиха партньорството си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads