Реклама / Ads
5| 2386 |22.08.2024 НОВИНИ

21 август 2013 г. - химическа атака на Башар Асад уби над 1400 души. Жертвите никога не получиха справедливост

.
Източник: БГНЕС
"На 21 август 2013 над 1400 души загинаха след химическа атака на режима на Башар Асад в предградията на Дамаск. Неговите престъпленяята бяха прикрити от Русия и жертвите никога не получиха справедливост", пише Руслан Трад.
 

Денят 21 август завинаги ще остане запомнен като тежка дата за всички, свързани със Сирия и онези, които са имали и зрънце емпатия към страданията на тази страна и народа й.







На 21 август 2013 над 1400 души загинаха след химическа атака на режима на Башар Асад в предградията на Дамаск. Неговите престъпленяята бяха прикрити от Русия и жертвите никога не получиха справедливост. Животът ни се превърна в дати, които отбелязваме, които ни белязаха така, че никога не се върнахме към хората, които бяхме.


Но тези жертви имат своите истории, имат своята личност; тя бяха наши приятели, роднини, колеги.


Почивайте в мир, няма да ви забравя.

 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

---

 

Контекст: При химическа атака срещу предградие на сирийската столица Дамаск преди 10 години загинаха стотици невинни хора, включително много деца. Режимът на Асад отрича да носи вина - въпреки безспорните доказателства за това.

 

Ужасът идва в ранните сутрешни часове на 21 август 2013 година: "Беше горещо и повечето от нас не можехме да спим. Бяхме се покатерили на покрива на сградата и се наслаждавахме на нощта", разказва пред "Дойче веле" Алаа Махзуми.





Към 2:30 часа започва химическата атака – първо е ударена Гута, предградие на Дамаск, а след това и контролиран от опозицията район на сирийската столица.

 

"При първите експлозии решихме, че това е поредният ракетен обстрел. Но после зачестиха виковете от улицата, те ставаха все по-страшни, а дишането ни беше затруднено", спомня си жената. "Решихме, че това може да е и химическа атака и се струпахме близо до прозорците", добавя тя.

Две неща са спасили живота на Алаа и семейството ѝ – че са дишали през намокрени кърпи и че не са тръгнали да се крият в мазето.

 

"Хората се криеха от бомбардировките в мазета, но този път всички, които са потърсили убежище там, загинаха", казва Абд ал-Рахман Сайфия , който в нощта на нападението е бил дежурен парамедик в Източна Гута. "Много хора умряха, без да разберат какво точно ги е убило", допълва той.

Според различни източници на информация между 480 и 1500 души са загинали при химическата атака в Гута – сред тях и много деца.

 

Месец след смъртоносното нападение мисиите на ООН установиха, че в Гута е бил използван зарин – един от най-токсичните бойни агент въобще. "Събраните екологични, химически и медицински проби предоставят ясни и убедителни доказателства, че са използвани ракети земя-земя с нервнопаралитичното вещество зарин", се казва в доклада на ООН.





Заринът е по-тежък от въздуха и се утаява на повърхността. Това обяснява защо толкова много хора, потърсили убежище в мазета, са загинали.

 

Доклад на международната неправителствена организация Хюман райтс уоч пък стигна до заключението, че само правителствените части на президента Асад са имали 140- и 330-милиметрови ракети, с които е било извършено нападението, както и пускови установки за тях. Сирийската опозиция не е притежавала такова оръжие, се посочва в доклада на правозащитниците.

 

Президентът Асад обаче категорично отказва да има нещо общо с химическата атака и хвърля вината върху бунтовниците. Само че съществуват неопровержими доказателства, които говорят за точно обратното.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2510 |22.08.2024 Македонизъм: Северна Македония за пореден път спря български журналисти на границата . 2| 2777 |22.08.2024 Нова атака на хутите, обстрелваха танкер с 150 хил. тона петрол . 18| 7780 |22.08.2024 Дойдоха за гей хората, защото ги търпяхме. Напомняйте - диванът създаде Хитлер . 11| 4264 |22.08.2024 След Слави и "Величие": Виктория Василева си прави партия, Етиен Леви пак в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads