Реклама / Ads
14| 4666 |17.11.2021 НОВИНИ

25-годишен изнасилвач-рецидивист посегнал на непълнолетна. Докога?

.
Мъж изнасилва и запалва непълнолетно момиче. Нанесени са тежки телесни повреди. Прокуратурата се задейства. Издирва извършителя, който някъде се е укрил. Оказва се, че е 25-годишен. Оказва се, че е рецидивист-изнасилвач. Осъждан два пъти. Сеа посегнал отново. Докога ще отчитаме случаи и ще пълним статистиката?
 

На 16 ноември 2021 г. в Разградско 25-годишен мъж, познайник на МВР и прокуратурата, осъждан два пъти, като в един от случаите - за изнасилване, изнасилил и запалил младо момиче в собствения й дом. Момичето е намерено в тежко състояние, настанено е в болнично заведение и е със сериозни травми. Междувременно виновникът се е укрил, а прокуратурата го търси и разследва. Образувано е, разбира се, досъдебно производство от обвинението и по случая се работи. 

 

Има обаче една малка подробност - това е поредният случай в България, който ще мине покрай обществените уши. Хората ще въздъхнат със съжаление, но и облекчение, че това не се е случило на тях.

 

Само 2 дни по-рано - на 14 октомври във Facebook приятелка публикува призив за помощ при издирването на изчезнала жена - Евгения Владимирова. Оказва се обаче, че Евгения била убита в собствения си дом в столичния кв. “Лагера” от собствения си съпруг - Орлин. 36-годишният мъж даже лансирал идеята, че и той се тревожи - Евгения отишла на фитнес и повече не се прибрала. 

 

Какво се случило междувременно? 

 

Орлин удушил Евгения с ръце. Решил, че е мъртва. Видял, че греши. Затова омотал главата и с четири пласта стреч фолио. Запуши дупките, от които би могъл да влезе въздух. И всичко приключило. После собственият му баща, бивш член на Държавна сигурност и ДАНС, помогнал да се отърват от трупа. Пъхнал Евгения в куфар. Изхвърлил куфара с натъпканата в него Евгения край Перник и всичко свършило там.

Случаят е разкрит в събота - 13 ноември. Ден преди 25-годишният рецидивист-изнасилвач да посегне на онова непълнолетно момиче в Разградско. 

 

Защо това има общо? 

 

В България действа Закон за домашното насилие. Най-тежките наказания са ограничителна заповед и глоба от 200 до 1000 лева. Нищо повече. Няма орган, който да се грижи за пострадалите от домашно насилие. Няма орган, който да слага охрана на жертвите или да ги настанява в центрове.

 

По данни на медийни публикации и според сайта spasena.org, от началото на 2021 г., 15 жени са загубили живота си, убити от близък до тях мъж.

 

Това можеше и да не е така. 

 

Обществото обаче, подбугнато от политици с псевдопатриотични разбирания се обявиха срещу несъществуващата иначе “джендър идеология”. Такова нещо по същество няма. Няма термин. Няма и човек, който да обясни какво точно означава това. Но въпреки това граждани и политици се обявиха против “джендър идеологията”. Причината?

Истанбулската конвенция. А тя по същество дори не носи това име. Името на документа е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

 

Какво е записано в преамбюла на този документ?

 

Че държавите, ратифицирали така наречената у нас “Истанбулска конвенция”, се задължават да защитават жените от всички форми на насилие като отбелязват структурната природа на насилието над жени като насилие, основано на пола, както и че насилието над жени е един от основните социални механизми, чрез които жените са принудително поставени в подчинена позиция спрямо мъжете и отбелязват с дълбока загриженост, че жените и момичетата често са излагани на сериозни форми на насилие като домашно насилие, сексуален тормоз, изнасилване, принудителен брак, така наречени “престъпления на честта“ и осакатяване на гениталиите, които представляват сериозни нарушения на човешките права на жените и момичетата, както и основна пречка за постигане на равнопоставеност между жените и мъжете”. 

 

И прочее. 

 

Защитихме семейните си ценности. Защитихме патриотизма. Защитихме традиционното българско семейство. Защитихме се от “джендър идеологията”. Но не защитихме Евгения. И не защитихме това непълнолетно момиче, нападнато и запалено от 25-годишен изнасилвач-рецидивист. Честито. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4600 |31.12.2018 Издирват 25-годишен мъж паднал във водите край село Розово . 2| 4489 |12.03.2016 25-годишен старозагорец заплаши с бомба летище София . 0| 4739 |26.12.2015 25-годишен младеж загина при катастрофа в Благоевградско . 19| 7091 |14.08.2014 Фрог научи: Шофьорът убиец на Влади, Ники и Цвети посегнал и на полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads