Реклама / Ads
5| 6551 |18.10.2024 НОВИНИ

Не искаме Истанбулската конвенция, а жените на България страдат всеки ден. Докога ще продължава това?

.
Окръжен съд – Сливен постанови „задържане под стража“ спрямо мъж, обвинен в изнасилване на малолетна. За престъплението, в което е обвинен, се предвижда от 10 до 20 години затвор.
 

Пострадалото момиче, което е на 14 години, не е с опасност за живота, но има причинена средна телесна повреда - избиване на зъб, каза за БТА говорителят на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Извършителят е неосъждан и досега не е имал криминални прояви.







Съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение, като прецени, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил посегателството. Освен това съществува на реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

 

Определението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок, считано от датата на постановяване пред Апелативен съд - Бургас.

 

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

 

През първите девет месеца на 2024 година в България са отчетени 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца.







Само в последните седмици научихме за няколко ужасяващи случая на нацилие над жени.

 

Жена на 28 години бе приета в кома, с черепно-мозъчна травма и счупени ребра, вследствие на възникнал семеен скандал в Габрово.

 

Брутален тричасов побой и изваден яйчник потресоха България в края на септември. Два екипа на МВР пък не видяха причина да задържат побойника.

 

В същото време у нас всеки път, когато се заговори за по-силни мерки срещу насилието над жени и домашното насилие като цяло, различни кръгове и формации започват да говорят за "джендъри", а нужните промени просто пропадат. И въпросът дори не опира до ратифицирането на Истанбулската конвенция, въпросът може да бъде решен и на национално ниво с адекватни мерки.

 

С бюджет от 450 хил. лева борим домашното насилие. Как да има резултати - този въпрос зададоха експерти наскоро. По думите им парите за превенция, защита и работа с извършителите, са 450 000 лева. Междувременно броят на случаите на домашно насилие не намалява.

 

"Законовите поправки в областта на домашното насилие, включването на дефиницията "интимен партньор" и сформирането на координационен орган са позитивни стъпки, но политическите турбуленции оставиха нещата на изчакване. В някои от сегрегираните, по-отдалечени и патриархални населени места тези теми продължават да са табу – там законовите промени не влияят върху тежката реалност", коментира пред БНР Камелия Димитрова, основател и изпълнителен директор на фондация "Дигнита", която работи по противодействието на трафика с цел сексуална експлоатация.







И докато мерките са недостатъчни - на всеки две седмици имаме убита жена в условията на домашно насилие, посочва Ширин Ходжева от колектив "Феминистки мобилизации".

 

Тя посочи, че на база на промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) от 2023 г. беше дадена силата на национален съвет за защита от домашно насилие, който трябваше да формира национален регистър, който пък да брои всеки случай на домашно насилие, преди да се е стигнало до фатален изход.

 

"Досега все още нямаме официална статистика и няма информация кой ще изпълнява тази функция. Никъде няма указани срокове. Проследихме, че в края на май тази година има подготвена програма, гласувана от Министерския съвет на 21 август, но в сайта на МС този документ не е качен. Няма как да знаем конкретиката на тази програма. Говори се за обучение на професионални групи на първа линия - служители на МВР, лекари, социални работници", каза още Ходжева в началото на миналия месец.

 

И понеже споменахме Истанбулската конвенция - нека погледнем към Турция. През 2021 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, което предизвика осъждане от страна на групи за защита на правата на жените и западни държави. Знаковата конвенция беше подписана в Истанбул през 2011 г. У нас тя още не е ратифицирана, въпреки че целта ѝ е защита на жертвите на домашно и сексуално насилие, което обаче в страната ни беше представено като "джендър пропаганда".





 

През октомври жени в Турция излязоха на протест. Турция трябва отново да се върне към Истанбулската конвенция, тъй като виждаме, че ежедневно биват убивани момичета категорични са протестиращите.

 

Не е ли време и България да вземе мерки? Не може да четем през ден ужасни новини и да оставаме безразлични.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1961 |18.10.2024 България забрани придвижването и търговията на дребен рогат добитък от Гърция и Румъния . 0| 1474 |18.10.2024 НЗОК отчита недостиг от 180 млн. лева и планира мерки за справяне с него . 3| 1587 |18.10.2024 Байдън: Тъй като Украйна е изправена пред тежка зима, ние трябва да поддържаме нашата решителност . 1| 1632 |18.10.2024 Шефът на Пентагона: Смъртта на Яхия Синуар създава възможност за прекратяване на огъня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads