Реклама / Ads
1| 2186 |12.10.2024 НОВИНИ

100% от сигналите за престъпления над деца - свързани със сексуално насилие

.
До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи пред БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.
 

Антоанета Василева коментира на какво се дължи този ръст в броя на постъпилите сигнали:

 

"Смятам, че дължи на изключително добрата работа на екипа на горещата линия от една страна. И от друга страна понякога и престъпниците в мрежата правят грешки и ние се възползваме от тези техни грешки много бързо и засичаме и докладваме незаконното съдържание".







100% от сигналите са свързани със сексуално съдържание, сексуално изнудване и експлоатация на деца.

 

"Ние сме доведен партньор на "Киберпрестъпност" и работим с тях. Ще работим усилено с деца и родители, така че да предпазим децата, да ги запознаем с рисковете и да развием у тях умения, които да ги направят устойчиви към всички рискови ситуации в мрежата и да знаят какво да правят, когато са в рискова ситуация".

 

Всяко дете, което има проблем или въпроси в интернет пространството, както и всеки родител, който се притеснява, че детето му е жертва на онлайн злоупотреба, може да позвъни на телефон 124-123 – директно набиране.

 

През първите девет месеца на 2024 година в България са отчетени 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца, съобщи Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет. 99% от сигналите са за момичета, а най-уязвимата възрастова група е между 10 и 14 години, като основните проблеми произлизат от социалните мрежи и комуникационни приложения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2177 |12.10.2024 Министър Мундров: Три институции издадохме решение - машините за изборите на 27 октомври са годни . 2| 3048 |12.10.2024 България - осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа . 3| 4149 |12.10.2024 Проф. Николай Габровски: Деца и възрастни прекарват месеци в реанимация заради електрически тротинетки . 4| 5971 |12.10.2024 14 хил. лв. за Нова година във Велинград. Хотелът посочва: "Свалихме цената"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads