Реклама / Ads
0| 2732 |26.04.2022 НОВИНИ

30 събития включва кампанията „Русе – град на свободния дух“ през 2022 г.

.
Общински съвет – Русе прие отчета за 2021 г., както и насоките за работа, програмата и бюджета на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2022 г. Нови възможности за творчество, забавни моменти, усвояване на нови знания и спорт предлагат на русенци и гостите на града 30 събития, включени в програмата на организацията за тази година. Сред тях е превърналия се в традиция Парад на ретро автомобили, който на 18 юни се очаква отново да събере колекционери и любители на класически стари возила от България и Румъния.
 

За първи път Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще се включи и в Уикенд туризъм с инициативата RUSE LIGHT & RHYTHM FEST. Проектът предвижда мащабно събитие, което ще съчетава палитра от музика и светлина. Планирани са поредица от концерти на популярни изпълнители като Криско, Тита и Павел и Венци Венц, както и различни активности свързани със светлина, които ще осигурят на публиката незабравимо преживяване.

 

Фондацията ще подаде ръка на организаторите на Тунинг фестивал „Маска“, иницииран от Сдружение „Маска“, като осигури безплатен достъп на гостите на събитието до Автокино. Програмата на събитието предвижда още изложение на десетки автомобили от страната и чужбина, офроуд с джипове, мотоциклети, АTV и дрифт с препятствия. Вниманието на деца и възрастни ще привлекат бийч бар, разнообразие от уъркошопи, концерти на рок и поп изпълнители и много танци.

 

Фондацията планира да продължи стартиралата през 2020 година инициатива Празник на квартала, като се предвижда събитията да се проведат в кварталите „Дружба“ и „Здравец – Изток“.

 

За любителите на твърдата музика е предвиден традиционният Грийн рок фест, които ще се проведе в различен формат.

 

За трета поредна година ще бъде обърнат поглед към архитектурното богатство на Русе, чрез изложбата „Миналото днес“.

 

Възможност за местна инициатива ще дадат фотоконкурсът „Обичаме Русе“ и инициативата „Екопътека - Аз и ти с грижа за природата“ с акцент върху възстановяване на екопътеки и насърчаване на активния начин на живот сред природата. В програмата са предвидени и инициативи в областта на масовия спорт.

 

Подкрепата на Фондацията ще получат и конкурсът за литературно творчество и журналистика за ученици „Стоян Михайловски“, както и конкурса за къс разказ „Мостове“.

До края на 2022 година деца и младежи ще имат възможност да натрупат полезни знания, чрез провеждането на обучения по иновативни методи, а интересът на туристите към Русе ще бъде провокиран чрез нови форми за представяне. Това ще стане с реализирането на единадесет проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт Експрес“ ООД.

По инициатива на СНЦ „Ротари клуб „Русе“ в най-големия дунавски град ще заработи център за повишаване на функционалната грамотност при децата от 5 до 8 клас. В рамките на проекта доказани експерти ще разработят и приложат методика за обучение на 150 деца с проблеми в своята функционална грамотност.

 

Агенцията за развитие на човешките ресурси предлага решение на проблема за липсата на възможност младите хора да получават основни познания в сферата на креативните индустрии и да продължат успешно своето професионално образование. Чрез проекта „Креативност“ експертите ще дадат шанс на учениците безплатно да се запознаят с основите на разработката на игри, дигиталното рисуване и анимиране.

 

По инициатива на Сдружение „В света на иновациите“ в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Русе ще отвори врати академия за малки ученици по електрониката, програмиране и 3D моделиране. В нея децата ще се запознаят с механични и електронни компоненти на роботи и машини и ще навлязат от света на технологиите.

 

Минимум 750 русенски деца ще имат възможност да влязат в ролята на инженери и по иновативен начин ще разберат как работят електричеството и електрониката в „Дворецът на децата на Еконт“. Проектът „Науката е върхът“ на Сдружение „Европейски инициативи без граници“ ще им предложи истинско STEM изживяване.

 

През лятната ваканция на 2022 г. децата от 6 до 11 години ще имат възможност да посещават Дигитално училище по природа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Предвижда се в продължение на два месеца да бъдат сформирани тематични клубове: „Аз обичам биология“, „Млад химик“ и „Тайните на физиката“. Чрез 3 D микроскопи, виртуални очила, дигитални карти и специални тениски младите изследователи ще научат повече за микроорганизмите, растенията, животните, динозаврите и ще се разходят по морското дъно. Ще имат възможност да правят експерименти, сблъсквайки се за първи път с химическа лаборатория и произвеждайки сапун. Ще научат повече за богатството на кристалите, електричеството, климатът и времето, вулканите и космоса.

 

Чрез градинарство и пчеларство деца между 7 и 14 години ще имат възможност да учат не само природни науки, но и житейски уроци, и ценности като доброта, търпение и отговорност. Идеята е на Сдружение „Европейски инициативи без граници“ и носи името „Детска бригада“. Проектът предвижда 20 практически събития, комбинирани по пчеларство и градинарство, които ще се проведат на хижа „Минзухар“.

 

Специално място в проектите по програма „Знание и растеж“ през 2022 г. има историята. По инициатива на Основно училище „Олимпи Панов“ в центъра на Русе от ученици и членове на клуб „Традиция“ ще бъдат пресъздадени моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт от 1887 г. и разстрела на осъдените на смърт. Възстановката ще бъде съпроводена от изложба на оръжия, атрибути и военно облекло на армията в края на 19 век. Проектът предвижда още ученическа кръгла маса на тема „Офицерския бунт през погледа на съвременния ученик“.

Седмокласници от две русенски училища ще получат предизвикателство да съберат информация за известни и не толкова известни културно-исторически факти и събития от последните 200 години от историята на Русе. Информацията ще послужи за изработване на образователни карти, които ще се презентират и ще се раздадат безвъзмездно на ученици от русенските училища. Идеята ще се реализира по проект „Знанието – мост от миналото към бъдещето“ на СНЦ „Развитие на социалния капитал“.

По идея на Регионален исторически музей – Русе ще бъде създаден „Албумът Искович“, който ще включва дигитализирани визуални документи, разказващи историята на прочутия русенски бизнесмен Алберт Искович.

 

С проекта „Открий Русе“, сдружение „Градоред“ ще продължи усилията си в посока популяризиране на наследството Русе. За целта ще бъдат поканени шест инфлуенсъри, разпознаваеми в сферата на пътуванията и приключенията, с които съвместно ще се разкаже историята на Русе от първо лице. В подборът им ще се заложи на активация на аудитория на възраст между 18-40 годишна възраст, която е и най-активна в социалните мрежи.

 

В рамките на програма „Знание и растеж“ ще бъде реализирана и съвместна инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“, „Общински транспорт „ ЕАД, „Еконт Експрес“ ООД. Тя носи името „Пътувай в историята“ и предвижда на всеки от новите електробуси и тролейбуси да бъдат поставени двустранни QR кодове. Всеки пътуващ ще има възможност да сканира QR кода с таблет или мобилен телефон, след което ще се зарежда страница със информация и снимки за известна личност, свързана с Русе.

Фонд "Лицата на Русе" ще продължи да подпомага дейността на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството, културата, с убеждението, че именно те са посланиците на града ни пред света. Фондацията ще подпомогне участието на ученичката от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Стефания Горнячка във Фестивала Сан Ремо, Италия.

 

Един от основните акценти в работата на Фондация „Русе - град на свободния дух“ и през 2022 година ще бъде създаването на устойчива мрежа от партньорства и междусекторно сътрудничество. В тази връзка екипът на Фондацията ще бъде отворен за иновативни идеи.

 

Предвид възможностите за нова епидемична обстановка екипът на фондацията е в готовност да бъде гъвкав и да промени датите и форматите на предвидените събития. Подобна беше ситуацията и през 2021 година, но въпреки трудностите, първоначално планираната работна програма на Фондацията беше изпълнена успешно.

 

През 2021 година, във връзка с реализирането на кампанията „Русе – град на свободния дух“, се проведоха 150 събития. Създадени бяха 561 творчески продукта. Събитията станаха възможни благодарение на 15 проектни екипа, 3844 активни участници, 110 доброволци и 78 партньорства. Близо 66 000 русенци и гости на града съпреживяха емоцията да са част от инициативите като зрители или читатели.

 

Приходите на организацията през 2021 г. са в размер на 263 474,68 лв., сред които 99 867, 68 лв. от 17 дарения в полза на кампанията „Русе – град на свободния дух“. Общата стойност на усвоените средства от Фондовете „Лицата на Русе“ и „Местни инициативи“ е 134 432,90 лв.

 

Екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ благодари за подкрепата на всички, които дават своя принос за реализиране на едноименната кампания!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3079 |19.04.2022 Ердоган: Събитията в Буча и Ирпен хвърлят сянка върху усилията за прекратяване на войната . 0| 123742 |02.04.2022 Директно от Кремъл: Путин ще ни вади от НАТО и ЕС, включва Ковалчук и Кабаева . 0| 2962 |29.03.2022 Байдън обсъжда събитията в Украйна с европейските лидери . 0| 3281 |18.03.2022 МВнР: В РСМ се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads