Реклама / Ads
1| 2942 |13.02.2023 НОВИНИ

33 хиляди надхвърли броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия

.
Източник: БГНЕС
По последни данни броят на загиналите в Турция и Сирия след катастрофалното земетресение от миналия понеделник е достигнал 33 181 души. Броят на загиналите в Турция е нараснал до 29 605 души, съобщи турският координационен център за извънредни ситуации SAKOM в неделя.
 

В Сирия общият брой на загиналите е 3576, от които 2168 в контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната, по данни на групата за гражданска защита "Белите каски", и 1408 смъртни случая в контролираните от правителството части на Сирия, съобщават сирийските държавни медии, позовавайки се на здравното министерство в събота.


Белите каски, които обявиха края на операциите по издирване и спасяване в петък, заявиха пред CNN в събота, че общият брой на загиналите се очаква да бъде много по-голям.


Турската агенция за бедствията съобщи, че над 32 000 души от турски организации работят по издирването и спасяването. Освен това има 8 294 международни спасители.


Часовникът тиктака и надеждите, че под развалините все още има живи хора, бавно намаляват.


В същото време спасителите в Сирия критикуват международната реакция на бедствието. Заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси и координатор на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс заяви, че светът е "подвел хората в Северозападна Сирия".


"Те с право смятат, че са изоставени. Те чакаха международна помощ, която така и не пристигна", казва той.


Исмаил ал-Абдула от "Белите каски" заяви пред кореспондента на Би Би Си Куентин Сомървил, че ръцете на международната общност са "целите в кръв".


Съобщава се обаче и за някои сблъсъци и в петък Службата на ООН за правата на човека призова всички участници в засегнатия район - където действат кюрдски бойци и сирийски бунтовници - да позволят хуманитарен достъп.


В Сирия, където годините на конфликт са опустошили здравната система, а части от страната все още са под контрола на бунтовниците, помощта пристига бавно.


Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус отпътува в събота с полет, пълен със спешно медицинско оборудване, за пострадалия от земетресението град Алепо.


Тедрос обиколи пострадалите райони на града, като написа в Twitter: "Съкрушен съм, когато виждам условията, в които се намират оцелелите - мразовито време и изключително ограничен достъп до подслон, храна, вода, отопление и медицински грижи".


Опозицията обвини правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не прилага строителните разпоредби и не е похарчило по предназначение специалните данъци, наложени след последното голямо земетресение през 1999 г., с цел да сградите да бъдат направени по-устойчиви на трусове.


От своя страна Ердоган заяви, че опозицията лъже и разпространява клевети, за да опетни правителството, като пречи на инвестициите, вместо да се изправи срещу корупцията в управляваните от нея общини.


През 2022 г. Турция падна до 101-о място в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International. За сравнение, десет години по-рано - през 2012 г., тя се нареждаше на 54 място от 174 държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3093 |09.02.2023 Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия вече са над 16 хиляди . 0| 3033 |08.02.2023 Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия надхвърля 8 100 души . 2| 3115 |07.02.2023 Румен Драганов: Обещаните 100 хиляди могат да доведат до отвличане на Емил . 0| 2935 |07.02.2023 Жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 5000

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads